WhatsApp heeft nu AI. Maar is dat wel goed voor je privacy?

apr 4, 2025

Je hebt het waarschijnlijk al gezien: het blauwe bolletje in je WhatsApp. Ja hoor – WhatsApp is weer een van die alledaagse apps die nu AI aan hun functies hebben toegevoegd. Of WhatsApp dit écht nodig had of dat dit knopje gewoon irritant in de weg zit (net als dat paperclipje van Word vroeger) moet nog blijken, maar één ding is zeker: deze nieuwe functie komt met een hoop privacyvragen.

Tijd om te kijken wat deze nieuwe AI precies is, wat het doet en of jouw persoonlijke gegevens daardoor gevaar lopen.

Wat is Meta AI, wat doet het en waarom is het zorgwekkend?

Meta AI is de nieuwe AI-functie van Meta die langzaam wordt uitgerold naar alle apps van het bedrijf – waaronder Instagram, Facebook en nu dus ook WhatsApp. De functie moet ongeveer hetzelfde werken als andere AI-assistenten: helpen met teksten schrijven, berichten verbeteren, ideeën genereren, visuele content maken… maar in de praktijk blijkt het voorlopig nog weinig te kunnen en duidelijk een stuk minder krachtig dan tools zoals ChatGPT of Gemini.

Wat Meta AI wél goed doet? Privacyzorgen veroorzaken. Deze functie scoort op bijna alle punten als het gaat om mogelijke datarisco’s.

Ten eerste: álle AI-modellen werken met de input die gebruikers geven. Zelfs onschuldige tools zoals Quillbot staan al onder toezicht van privacywaakhonden. Ten tweede: de AI komt van Meta – een bedrijf dat inmiddels berucht is om zijn omgang met gebruikersdata. En tot slot: deze nieuwe AI is nu toegevoegd aan een app die miljoenen mensen juist gebruiken voor privégesprekken, bellen en chatten.

De privacyvragen komen daarmee vanzelf bovendrijven: Hoeveel kan Meta AI eigenlijk zien? En is dit een handige assistent, of eerder een glurende bot die zich in je berichtenapp nestelt?

Wat kan Meta AI precies lezen?

Het eerste dat Meta AI je vertelt zodra je het opent in WhatsApp, is geruststellend: het heeft geen toegang tot je privéchats of gesprekken met andere gebruikers. Alles blijft end-to-end versleuteld. Mooi – maar dat is lang niet het hele verhaal.

Wat Meta AI er niet bij zegt, is dat het alsnog toegang heeft tot veel informatie over jou en je interacties met anderen, zonder direct je berichten te lezen. Denk aan:

  • Metadata over wie je spreekt, wanneer en hoe lang. Volgens Techradara is dit zelfs het grootste privacyprobleem van WhatsApp.
  • Openbaar beschikbare gegevens van bijvoorbeeld Instagram of Facebook.
  • Alles wat je met Meta AI deelt zelf. Net als andere AI-modellen gebruikt Meta AI jouw input om zichzelf te trainen en personaliseren. Daardoor kun je per ongeluk persoonlijke info delen met de AI terwijl je denkt dat je met een contactpersoon praat.

En met de groeiende zorgen over AI en datagebruik draagt dit alleen maar verder bij aan het wantrouwen.

Meta AI verzamelt je gegevens – én deelt ze ook nog

Het is al vervelend genoeg dat er nu een AI in je berichtenapp zit die je gegevens verzamelt en – beperkt maar tóch – deelt met een van de grootste techbedrijven ter wereld. Maar Meta is niet de enige die erbij kan.

Volgens de eigen gebruiksvoorwaarden deelt Meta AI verzamelde data ook met andere partijen, waaronder Google, Microsoft, de Brave-browser en andere techgiganten.

Door elkaars gebruikersdata uit te wisselen en aan te vullen, kunnen deze bedrijven extreem gedetailleerde digitale profielen maken – net zoals datamakelaars doen. En dat is nogal ingrijpend voor je privacy.

Kun je Meta AI uitschakelen?

Techbedrijven zijn er snel bij om hun AI-functies te promoten, maar ze zijn meestal minder transparant over hoe je ze uitschakelt – vaak omdat dat gewoonweg niet mogelijk is. En dat is precies het geval bij Meta AI.

De functie is standaard actief in WhatsApp en er is geen optie om deze volledig uit te zetten.

Wat je wél kunt doen: je interactie met de AI beperken en eerdere gesprekken met Meta AI handmatig verwijderen.

Hoe bescherm je jouw gegevens tegen Meta AI?

Dat is het lastige met Big Tech: je kunt je gegevens nooit helemaal beschermen. Maar maak je je zorgen om je privacy en wil je je favoriete apps toch blijven gebruiken, dan zijn er een paar dingen die je kunt doen om je info zo veel mogelijk af te schermen:

  • Beperk je interactie met Meta AI en verwijder eerdere gesprekken.
  • Pas je privacy-instellingen aan om het delen van gegevens te minimaliseren.
  • Pas je instellingen aan op andere Meta-platforms zoals Instagram, Facebook of Threads. Beperk de publiek zichtbare informatie, zet je account op privé – of verwijder het helemaal.
  • Vermijd het taggen van @MetaAI in je gesprekken.

En als je écht zekerheid wilt? Overweeg dan over te stappen naar een veiligere berichtenapp zoals Signal. Als het goed genoeg is voor Amerikaanse topfunctionarissen, is het vast ook goed genoeg voor jou.

Neem je online veiligheid terug

 

  • Onbreekbare encryptie
  • Echte online privacy
  • Wereldwijd servernetwerk
  • Onbeperkt apparaten
  • Grenzeloos streamen
  • 24/7 Nederlandse ondersteuning

Ook interessant