Wat is spoofing?

okt 20, 2023

Spoofing, oftewel vervalsing, is een van de online bedreigingen waarmee je voortdurend te maken hebt wanneer je online actief bent. Het gevaar van verschillende soorten spoofing-cyberaanvallen loert overal op het web, telkens wanneer je inlogt, en brengt jou, je persoonlijke online informatie en je financiën voortdurend in gevaar. Het is dus cruciaal om te weten welke bedreigingen je online tegenkomt en hoe je ermee om moet gaan.

Neem je online veiligheid terug

Bescherm en versleutel je persoonlijke gegevens met VPN Nederland!

Neem de volgende stap in online beveiliging

Spoofing – betekenis

Spoofing is een overkoepelende term die een breed scala aan kwaadwillige online activiteiten omvat, variërend van grappen tot zeer geavanceerde aanvallen gericht op het ten val brengen van hele bedrijven.

Maar laten we het simpel houden.

Spoofing is het handelen van het vermommen van communicatie afkomstig van een onbekende bron zodat het lijkt of het afkomstig is van een bekende, vertrouwde bron, vaak met de bedoeling om te misleiden of te bedriegen. Het kan in verschillende vormen voorkomen, zoals e-mail, telefoongesprekken en websites, waarbij het lijkt alsof de communicatie afkomstig is van een legitieme entiteit.

De verschillende soorten en voorbeelden van spoofing

Net als bij elk ander type cybercriminaliteit, zoals Man-in-the-Middle-aanvallen, DDoS en talloze andere, zijn er veel verschillende soorten spoofing die op veel verschillende manieren werken en verschillende kwetsbaarheden aanvallen.

Laten we dus een paar van de meest voorkomende soorten spoofing doornemen:

Email spoofing

E-mailspoofing is een tactiek waarbij aanvallers e-mails sturen met een vervalst afzenderadres, meestal om ontvangers te misleiden en te laten geloven dat de boodschap afkomstig is van een vertrouwde bron.

Voorbeeld: Je ontvangt een e-mail die van je bank lijkt te zijn en waarin wordt gevraagd om accountgegevens te bevestigen. In werkelijkheid is deze e-mail afkomstig van een oplichter die een nep-afzenderadres gebruikt.

Caller ID spoofing

Hiermee wordt de nummerherkenning verandert naar een ander nummer dan het daadwerkelijke nummer van de beller om de ontvanger van het gesprek te misleiden.

Voorbeeld: Je telefoon gaat over en toont het officiële nummer van je bank. De persoon aan de andere kant beweert van de bank te zijn en vraagt om persoonlijke informatie, maar in werkelijkheid is het een oplichter die zijn werkelijke nummer verbergt.

Caller ID spoofing

Dit type spoofing is het maken van een kopie van een vertrouwde website om bezoekers te misleiden om persoonlijke informatie in te voeren.

Voorbeeld: Je denkt dat je inlogt op je favoriete winkelwebsite, maar je bent naar een nepwebsite geleid die is gemaakt om je inloggegevens te stelen.

IP-adres spoofing

Een aanval waarbij iemand IP-pakketten verzendt vanaf een valse bronadres om de identiteit van de afzender te verbergen of om een ander computersysteem te imiteren.

Voorbeeld: Een hacker stuurt gegevens naar een netwerk met behulp van een nep IP-adres, waarbij ze hun ware identiteit en locatie verbergen.

GPS spoofing

Het uitzenden van onjuiste GPS-signalen om GPS-ontvangers te storen.

Voorbeeld: Een bezorgdrone wordt omgeleid van zijn beoogde bestemming omdat iemand met zijn GPS-signalen knoeit.

ARP spoofing (Address Resolution Protocol spoofing)

Een aanval waarbij een kwaadwillende acteur hun MAC-adres koppelt aan het IP-adres van een ander apparaat in het lokale netwerk.

Voorbeeld: Een hacker in een lokaal netwerk onderschept gegevens die bedoeld zijn voor een ander apparaat door hun MAC-adres te koppelen aan het IP-adres van dat apparaat.

DNS spoofing (of DNS Cachevergiftiging)

Het invoeren van corrupte DNS-cachegegevens, waardoor internetverkeer wordt omgeleid naar een frauduleuze website.

Voorbeeld: Je probeert de website van je bank te bezoeken, maar vanwege geknoeide DNS-gegevens wordt je naar een nepversie van de site geleid.


 

Zoals je kunt zien, beperken spoofing-aanvallen zich niet strikt tot de online wereld en kunnen ze zelfs invloed hebben op je echte leven. Maar, naarmate ons leven steeds meer afhankelijk wordt van het internet en het internet steeds meer van onze persoonlijke informatie bevat, is dit meestal het startpunt.

Wat is het doel van spoofing?

Net als bij elke andere cyberaanval kan spoofing verschillende onderliggende redenen hebben. Hier zijn de meest voorkomende redenen waarom spoofing plaatsvindt:
 

  • Financieel gewin. Meestal zijn spoofers uit op financieel gewin. Door zich voor te doen als vertrouwde entiteiten kunnen ze slachtoffers misleiden om gevoelige gegevens te delen, zoals creditcard- of bankrekeninginformatie, en deze gegevens vervolgens misbruiken om er financieel beter van te worden.
  •  

  • Persoonlijke informatie stelen. Spoofing kan aanvallers helpen om persoonlijke en gevoelige gegevens te verzamelen. Deze gestolen informatie kan worden verkocht op het dark web of worden gebruikt voor identiteitsdiefstal.
  •  

  • Beveiligingsmaatregelen omzeilen. Spoofers kunnen hun tactieken gebruiken om beveiligingsprotocollen te omzeilen. Bijvoorbeeld door IP-spoofing te gebruiken om IP-gebaseerde toegangsbeperkingen te omzeilen.
  •  

  • Malware verspreiden. Gespoofde e-mails of nepwebsites kunnen vectoren zijn voor de verspreiding van malware. Door eruit te zien als een vertrouwde bron, kunnen aanvallers gebruikers lokken om op kwaadaardige links te klikken of schadelijke toepassingen te downloaden.
  •  

  • Reputatieschade. Het spoofen van iemands identiteit kan aanvallers in staat stellen valse informatie te verspreiden of schadelijke activiteiten uit te voeren, waardoor de reputatie van de entiteit die ze imiteren wordt geschaad.
  •  

  • Verstoring van de dienstverlening. Bepaalde spoofing-aanvallen, zoals DNS-spoofing, richten zich op verstoring van de normale werking van een dienst, wat leidt tot downtime of verkeerd geleide gebruikers.
  •  

  • Ontduiking van detectie en verantwoordelijkheid. Spoofing biedt een masker voor aanvallers, waardoor ze hun ware identiteit of verblijfplaats kunnen verbergen. Dit maakt het moeilijk voor wetshandhavers of cybersecurity-teams om kwaadaardige activiteiten terug te leiden naar de bron.
  •  

  • Concurrentievoordeel. In domeinen zoals financiële handel kan spoofing verwijzen naar het creëren van valse orders om marktwaarden te manipuleren, waardoor een oneerlijk voordeel wordt geboden aan de spoofer.

Hoe kun je jezelf beschermen tegen spoofing?

Oké, nu weet je dat spoofing een gevaarlijke vorm van cybercriminaliteit is die vele verschillende vormen kan aannemen en je op verschillende manieren kan schaden. Hoe kun je jezelf dan beschermen tegen spoofing zonder voortdurend over je schouder te hoeven kijken?

Hier zijn enkele maatregelen die je kunnen beschermen tegen de meeste vormen van spoofing-aanvallen:

 

  1. Gebruik bijgewerkte beveiligingssoftware. Zorg ervoor dat je apparaten zijn uitgerust met bijgewerkte antivirus-, anti-malware- en andere beveiligingssoftware. Ze kunnen vaak kwaadaardige activiteiten of links detecteren en blokkeren.
  2.  

  3. Controleer op HTTPS. Wanneer je websites bezoekt, vooral diegene die gevoelige informatie vereisen, zorg er dan voor dat de URL van de site begint met “https://” in plaats van “http://“. De ‘S’ geeft een beveiligde verbinding aan.
  4.  

  5. Klik niet op verdachte links. In e-mails of berichten, als een link of bijlage buiten de context lijkt te vallen of afkomstig is van een onbekende afzender, klik er dan niet op. Het is beter om websites te bezoeken door hun URL rechtstreeks in de adresbalk in te voeren.
  6.  

  7. Twee-factor authenticatie (2FA). Schakel altijd 2FA in wanneer dit beschikbaar is. Deze extra beveiligingslaag vereist niet alleen een wachtwoord, maar ook een tweede factor, meestal een code die naar je telefoon wordt gestuurd, zodat zelfs als aanvallers je wachtwoord krijgen, ze geen toegang kunnen krijgen tot je account.
  8.  

  9. Houd je software regelmatig bij. Zorg ervoor dat al je software, inclusief je besturingssysteem, regelmatig wordt bijgewerkt. Ontwikkelaars brengen vaak patches uit om bekende kwetsbaarheden te verhelpen.
  10.  

  11. Controleer e-mail afzenderadressen. Cybercriminelen kunnen e-mails sturen die afkomstig lijken te zijn van een vertrouwde bron. Controleer altijd het e-mailadres van de afzender op eventuele kleine spelfouten of afwijkingen.
  12.  

  13. Controleer regelmatig je accounts. Controleer regelmatig je persoonlijke en financiële accounts op ongeautoriseerde of verdachte activiteiten.
  14.  

  15. Gebruik VPN Nederland. Als laatste, maar zeker niet minder belangrijk: een uitstekende manier om jezelf te beschermen tegen spoofing-dreigingen is het gebruik van VPN Nederland. Een Virtueel Privénetwerk (VPN) zoals VPN Nederland kan je internetverbinding versleutelen, waardoor het moeilijker wordt voor aanvallers om je gegevens te onderscheppen of te manipuleren. Dit is de veiligste en betrouwbaarste manier om niet alleen te voorkomen dat je slachtoffer wordt van bepaalde spoofing-aanvallen, maar het beschermt ook je gegevens tegen onderschepping en gebruik voor dit soort aanvallen.

Wacht niet met het nemen van maatregelen tegen spoofing

Spoofing is best een breed begrip voor verschillende vormen van bedrieglijke online activiteiten. Het kan variëren van kleine streken tot ernstige aanvallen die flink wat schade kunnen aanrichten. Spoofing kan in verschillende vormen voorkomen, zoals vervalste e-mails, telefoonnummervervalsing en nagemaakte websites, met als gemeenschappelijk doel om mensen te misleiden. Waarom? De redenen zijn verschillend, van financieel gewin tot het stelen van persoonlijke informatie.

Wat de reden ook is, het is belangrijk om jezelf te beschermen tegen spoofing-aanvallen door bijvoorbeeld het gebruik van bijgewerkte beveiligingssoftware en voorzichtig te zijn met verdachte links. Een VPN zoals VPN Nederland kan ook helpen door je internetverbinding te versleutelen en je gegevens te beschermen.

Denk niet te lang na over het nemen van maatregelen tegen spoofing, want als je slachtoffer wordt dan ben je niet alleen online de pineut, maar kan het, omdat ons leven tegenwoordig zo met het internet verweven is, ook akelige consequenties hebben voor je echte leven.

Neem je online veiligheid terug

 

  • Onbreekbare encryptie
  • Echte online privacy
  • Wereldwijd servernetwerk
  • Onbeperkt apparaten
  • Grenzeloos streamen
  • 24/7 Nederlandse ondersteuning

Ook interessant