In de afgelopen jaren zijn VPN’s uitgegroeid van iets wat alleen hackers begrijpen en gebruiken, tot een essentiële app voor dagelijks gebruik. Of het nu gaat om online privacy, verbeterde virtuele veiligheid of online vrijheid en entertainment zonder beperkingen, VPN’s helpen nu miljoenen mensen om veiliger en beter te surfen. Maar verbergen deze veelzijdigheid en unieke mogelijkheden misschien potentiële gevaren? Wij willen hier meer duidelijkheid over scheppen.
Kies een VPN die je kunt vertrouwen
Versleutel je gegevens. Verberg je online activiteiten. Krijg overal toegang toe.
Het korte antwoord
We weten dat je een groot artikel met gedetailleerde uitleg verwacht, en dat komt nog, dus maak je geen zorgen. Maar we dachten dat we het misschien een goed idee zou zijn om het deze keer over een andere boeg en je direct het antwoord te geven.
Over het algemeen zijn VPN’s volledig veilig om te gebruiken. VPN’s zijn in de eerste plaats een hulpmiddel voor online privacy en beveiliging en zijn volledig veilig om te gebruiken en legaal (met uitzondering van landen met zware censuurwetten).
Maar net als bij elke app die je kiest, hebben niet alle VPN-aanbieders jouw belang voor ogen. VPN’s zelf kunnen volledig veilig en legaal zijn, maar bedrijven kunnen misbruik maken van deze software en jou en je persoonlijke gegevens in gevaar brengen.
Mogelijke gevaren van VPN’s
Niet alle VPN’s zijn gelijk. Terwijl sommige, zoals
Dat gezegd hebbende, laten we nu eens kijken naar de potentiële gevaren van onbetrouwbare VPN-providers.
1. Kwaadaardige aanbieders
Laten we beginnen met het ergste van het ergste – VPN-apps die worden gebruikt met het expliciete doel om je persoonlijke gegevens te misbruiken, te stelen en in gevaar te brengen.
VPN-apps die zijn gemaakt door mensen met kwaad in hun zin kunnen worden gebruikt voor een hele reeks gevaarlijke activiteiten. Van het simpelweg loggen van je gegevens tot het bespioneren van je online activiteiten, je onderdeel maken van hun botnet (bekende VPN’s die dat doen: MaskVPN, DewVPN, PaladinVPN, ProxyGate, ShieldVPN, ShineVPN en vele anderen), malware verspreiden of zelfs je eigen IP-adres gebruiken om illegale activiteiten uit te voeren.
2. Misbruik door externe actoren
Soms hoeft een VPN-provider niet zelf slecht te zijn, maar kan hij door onvoldoende beveiliging door externe bronnen worden geschonden. Nieuwe soorten malware maken misbruik van VPN-updates en zelfs Noord-Koreaanse hackers breken in op VPN-apps met onvoldoende beveiliging om malware te verspreiden en gebruikersgegevens te stelen.
VPN-apps die worden gedownload van externe, onbetrouwbare bronnen kunnen vaak malware of spyware bevatten die je online informatie op straat kan gooien.
3. Malafide praktijken
Het meest voorkomende gevaar waar een slechte VPN-provider je in kan brengen is simpelweg het verzamelen, vastleggen en verkopen van je persoonlijke informatie en online activiteiten – precies datgene waar VPN’s je tegen zouden moeten beschermen.
Dit risico is het grootst bij gratis VPN-providers, en dat is hoe de meesten hun geld verdienen. Zo erg zelfs, dat het alle gratis VPN’s een slechte naam heeft gegeven. Maar dit betekent niet dat alle gratis VPN’s slecht zijn. De gratis VPN Nederland app wordt bijvoorbeeld geleverd met alle beveiligings-, privacy– en no-logging-functies die onze premium versie ook heeft, om iedereen toegang te geven tot moderne cyberbeveiliging.
4. Zwakke encryptie
VPN-technologie is erg ingewikkeld. Daarom kiezen sommige VPN-aanbieders voor de makkelijke weg en gaan ze voor zwakkere versleutelingsstandaarden of gebruiken ze helemaal geen versleuteling, in de veronderstelling dat niemand de moeite zal nemen om dit te controleren. Dit maakt de gegevens die je probeert te beschermen kwetsbaar zijn of zelfs volledig op straat komen te liggen.
5. DNS, IP en andere lekken
Een echte VPN streeft naar luchtdichte bescherming en zorgt ervoor dat je gegevens op geen enkele manier openbaar kunnen worden. Dit is ingewikkeld en moeilijk werk. Sommige VPN-aanbieders die geen strenge, allesomvattende beveiligingsmaatregelen implementeren, kunnen je blootstellen aan DNS-, IP-, WebRTC– en andere informatielekken die een open deur kunnen zijn voor andere online bedreigingen en privacyproblemen.
6. Beperkte privacybescherming
De meeste VPN’s beweren op te komen voor de privacy van gebruikers, maar als puntje bij paaltje komt werken veel providers, waaronder enkele van de grootste ter wereld, samen met autoriteiten, loggen gebruikersgegevens, volgen hun klanten en maken hun informatie openbaar om verdere complicaties met autoriteiten te voorkomen.
Hoe kun je de veelvoorkomende gevaren van VPN’s vermijden?
Oh, dit antwoord is makkelijk te geven. Het enige wat je hoeft te doen om de veelvoorkomende gevaren van VPN’s te vermijden, is kiezen voor providers die je kunt vertrouwen en die beveiligingsmiddelen hebben om je veilig te houden. Zoals
Voor het geval dat, hier is een snelle checklist voor het kiezen van een veilige VPN-service:
- Kies een gerenommeerde provider. Kijk naar goede recensies, een privacybeleid en een sterke online aanwezigheid.
- Controleer de encryptie en de gebruikte protocollen. Zorg ervoor dat je op zoek bent naar een provider die gebruik maakt van geavanceerde encryptie en vertrouwde verbindingsprotocollen zoals OpenVPN, IKEv2 en WireGuard.
- Controleer functies. Zorg ervoor dat de VPN wordt geleverd met geavanceerde bescherming, zoals een Kill Switch, lekbescherming en meer.
- Gebruik officiële bronnen om de VPN te verkrijgen. Download de VPN-apps alleen van officiële websites of officiële app stores.
- Test de app. Je kunt en moet zelf testen of de VPN werkt – daar hebben we ook een handleiding voor.