Discord geblokkeerd in Turkije

okt 9, 2024

De populaire berichtenapp Discord is sinds 9 oktober niet langer toegankelijk in Turkije, nadat een Turkse rechter een snelle beslissing nam om het platform te blokkeren. Het besluit werd gepubliceerd door de Turkse informatietoezichthouder, de “Information Technologies and Communication Authority” (BTK), op hun officiële website.

Discord, een platform dat vooral bekendstaat om het gebruik binnen de gaminggemeenschap, werd volgens de Turkse minister van Justitie, Yilmaz Tunc, betrokken bij ernstige strafbare feiten. Tunc verklaarde dat Discord werd gebruikt om misdaden zoals seksueel misbruik van kinderen en het verspreiden van obscene inhoud te faciliteren. In een verklaring op het platform X (voorheen Twitter) zei hij:

“We zijn vastbesloten om onze jeugd en kinderen te beschermen tegen de schadelijke publicaties van sociale media en internet die misdaden vormen. We zullen nooit toestaan ​​dat pogingen de fundamenten van onze sociale structuur doen wankelen”

Het verbod op Discord volgde op de recente moorden op twee vrouwen door een 19-jarige man, wat leidde tot publieke verontwaardiging, mede omdat bepaalde leden van de Discord-gemeenschap online lof uitten voor de dader. De moorden versterkten de roep om strengere controle op digitale platforms in het land.

Het verbod op Discord in Turkije komt slechts een dag na het verbod van het platform in Rusland op grond van het overtreden van Russische wetten, het niet verwijderen van verboden content en het niet naleven van de censuur van het land.

Neem je online veiligheid terug

 

  • Onbreekbare encryptie
  • Echte online privacy
  • Wereldwijd servers
  • Onbeperkt apparaten
  • Grenzeloos streamen
  • Nederlandse ondersteuning

Ook interessant