Telegram zal nu IP’s en telefoonnummers delen met autoriteiten

okt 2, 2024

Telegram – een populaire berichtenapp met meer dan 950 miljoen gebruikers wereldwijd – gaat, op juridische verzoek, IP-adressen en telefoonnummers delen met de relevante autoriteiten. De recente wijziging in het privacybeleid van de app, die ooit werd geprezen om zijn onwrikbare standpunt over vrijheid van meningsuiting en online privacy, is bedoeld om criminelen te ontmoedigen illegale activiteiten via de app uit te voeren.

Telegram deelt privé-informatie op juridische verzoek

In een Telegram-post van 23 september verklaarde de oprichter van Telegram, Pavel Durov, dat de berichtenapp zijn Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid bijwerkt. Hierin wordt nu duidelijk vermeld dat de app privé-informatie, zoals IP-adressen en telefoonnummers, zal delen met de autoriteiten.

“Om criminelen verder te ontmoedigen misbruik te maken van Telegram Search, hebben we onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid bijgewerkt en ervoor gezorgd dat deze wereldwijd consistent zijn. We hebben duidelijk gemaakt dat de IP-adressen en telefoonnummers van degenen die onze regels overtreden, kunnen worden gedeeld met de relevante autoriteiten bij geldige wettelijke verzoeken.

 

Deze maatregelen zouden criminelen moeten afschrikken. […] We zullen niet toestaan dat kwaadwillenden de integriteit van ons platform voor bijna een miljard gebruikers in gevaar brengen.”

De maatregel wordt gezien als een belangrijke verschuiving in Telegrams standpunt over privacybeleid, aangezien de dienst werd beschouwd als een van de veiligste vormen van berichtenverkeer met de grootste privacy, dankzij de robuuste versleuteling en het standvastige standpunt over online privacy.

Vooral Telegrams standpunt over online privacy werd duidelijk toen de dienst weigerde te voldoen aan nieuwe regelgeving in Rusland en de decryptiesleutels niet overhandigde aan de autoriteiten. De Russische autoriteiten probeerden hierop in 2018 om de app te blokkeren, maar faalden daarin.

Deelde Telegram altijd al privé-informatie met de autoriteiten?

Pavel Durov, de oprichter van Telegram, geeft in zijn nieuwe verklaring van 2 oktober aan dat de wijziging in het Privacybeleid en de Gebruiksvoorwaarden van de berichtenapp onterecht word gezien als een grote verandering, terwijl er in werkelijkheid weinig is veranderd:

“Sinds 2018 is Telegram in staat geweest om IP-adressen/telefoonnummers van criminelen aan de autoriteiten te verstrekken, volgens ons Privacybeleid in de meeste landen.

 

Wanneer we een correct geformuleerd wettelijk verzoek ontvingen via de juiste communicatiekanalen, verifieerden we het en verstrekten we de IP-adressen/telefoonnummers van gevaarlijke criminelen. Dit proces was al lang voor vorige week in gebruik.”

De recente wijzigingen in de Gebruiksvoorwaarden van Telegram zijn uitsluitend bedoeld om verwarring te verminderen en het privacybeleid wereldwijd te stroomlijnen.

De verklaring gaat verder in op het feit dat het platform al samenwerkt met overheden over de hele wereld en gebruikersinformatie verstrekt op wettelijke verzoeken:

“Zo verstrekten we in Brazilië gegevens voor 75 wettelijke verzoeken in het eerste kwartaal (januari-maart) van 2024, 63 in het tweede kwartaal en 65 in het derde kwartaal. In India, onze grootste markt, voldeden we aan 2461 wettelijke verzoeken in het eerste kwartaal, 2151 in het tweede kwartaal en 2380 in het derde kwartaal.

 

In Europa was er een stijging in het aantal geldige wettelijke verzoeken dat we in het derde kwartaal ontvingen. Deze toename werd veroorzaakt door het feit dat meer EU-autoriteiten begonnen gebruik te maken van de juiste communicatiekanalen, zoals voorgeschreven door de EU DSA-wet. Informatie over dit contactpunt is sinds begin 2024 openbaar beschikbaar voor iedereen die de Telegram-website heeft bekeken of heeft gezocht op ‘Telegram EU-adres voor wetshandhaving’.”

Durov besluit zijn post met de verklaring: “Telegram is gebouwd om activisten en gewone mensen te beschermen tegen corrupte overheden en bedrijven — we staan criminelen niet toe om ons platform te misbruiken of aan gerechtigheid te ontkomen.

iOS 18-beveiliging en privacybeoordeling

iOS 18 is uit: wat betekent dit voor jouw online veiligheid en privacy?

Op 16 september bracht Apple, kort na het Glowtime-event waarin de nieuwe productlijn werd...
Wat is de best VPN voor Turkije

Beste VPN voor Turkije

Reizen is geweldig. Je ontdekt nieuwe plekken, ervaart andere culturen, proeft nieuw eten en leert...
Apple waarschuwt gebruikers voor spyware-aanval

Apple waarschuwt gebruikers voor spyware-aanval

Apple heeft gebruikers in 92 landen gewaarschuwd dat ze mogelijk doelwit zijn van een gerichte...
Wat is doxxing?

Wat is doxxing?

In ons dagelijks leven is het internet is tegenwoordig aanweziger dan ooit tevoren, en die trend...
Wat zijn gerichte advertenties?

Wat zijn gerichte advertenties en hoe schenden ze je privacy?

Knik maar ja, als het volgende je enigszins bekend voorkomt: Dus daar zat je op een avond, na een...
Wat is een MAC-adres?

Wat is een MAC adres en brengt het je online privacy in gevaar?

De moderne digitale wereld is zeer complex en geavanceerd, waardoor meerdere systemen en talloze...
Wat is piggybacking

Wat is piggybacking?

Herinner je je nog dat je als klein kind op de rug mocht bij volwassenen? Of misschien later in...
Hoe SafeSearch uitschakelen?

Wat is SafeSearch en hoe zet je het uit?

Het is een understatement om te zeggen dat het internet vol staat met content. Net als het...
Je Facebook-account voorgoed verwijderen

Hoe verwijder je jouw Facebook-account voorgoed? Een stap-voor-stap gids

Als je onze blog hebt gevolgd, heb je misschien onlangs ontdekt dat Facebook meer informatie over...
Schendt Facebook je privacy?

Schendt Facebook jouw privacy? Welke informatie hebben ze over je?

Je hoort er misschien niet meer zoveel over, maar er zijn nog steeds nog heel veel mensen die elk...

Heeft Durovs recente arrestatie in Parijs hier iets mee te maken?

Hoewel de recente verklaring van Telegram lijkt te ontkennen dat de wijziging een grote verandering is, en stelt dat Telegram altijd al heeft samengewerkt met autoriteiten, vermoeden velen dat de nieuwe wijzigingen in het Privacybeleid verband houden met Durovs recente arrestatie in Parijs op 24 augustus.

Na de arrestatie hebben de berichtenapp en zijn oprichter meerdere verklaringen afgelegd over het naleven van lokale regelgeving en het samenwerken met de autoriteiten. Ook hebben ze enkele functies, zoals “People Nearby”, verwijderd.

Hoewel Durov sinds zijn arrestatie weer is vrijgelaten, loopt het formele onderzoek door de Franse autoriteiten naar hem als oprichter en eigenaar van Telegram nog steeds.

Neem je online veiligheid terug

 

  • Onbreekbare encryptie
  • Echte online privacy
  • Wereldwijd servers
  • Onbeperkt apparaten
  • Grenzeloos streamen
  • Nederlandse ondersteuning

Ook interessant