
Uit recent onderzoek van het Duitse cybersecuritybedrijf SoSafe blijkt dat meer dan 80% van alle organisaties in Nederland doelgerichte cyberaanvallen heeft gemeld op de persoonlijke apparaten en accounts van hun medewerkers. Dit lijkt onderdeel te zijn van een groeiende trend in cybercriminaliteit, waarbij criminelen proberen medewerkers als toegangspoort tot interne systemen van bedrijven te gebruiken.
Volgens onderzoekers proberen cybercriminelen in 2025 steeds vaker medewerkers uit te buiten als zwakke schakel binnen een organisatie. Individuen zijn altijd al een populair doelwit geweest, maar hun focus, werkwijze en doelen lijken te verschuiven. Zo zien onderzoekers een duidelijke opmars in aanvallen waarbij hackers persoonlijke apparaten en accounts gebruiken – die vaak veel zwakkere beveiliging hebben – als achterdeurtje naar bedrijfsnetwerken. Met de opkomst van thuis- en hybride werken én de groeiende rol van AI in cybercrime, is het risico voor individuen groter dan ooit.
En dat blijft niet alleen bij de medewerker zelf. Onderzoekers zien dat cybercriminelen ook steeds vaker familieleden, naasten en zelfs vrienden van medewerkers aanvallen als toegangspoort tot bedrijfssystemen, vaak met een mix van aanvalsmethoden die steeds geraffineerder worden. Hierdoor lopen zowel de persoon als het bedrijf meer risico dan ooit, en vervagen de grenzen tussen werk en privé steeds verder.
Volgens het onderzoek behoort Nederland tot de landen waar deze trend het sterkst toeneemt. Je vindt de volledige peiling hieronder:
Organisaties die te maken hebben gehad met cyberaanvallen op persoonlijke apparaten of accounts van werknemers
- Zwitserland 100%
- Australië 96%
- Duitsland 89%
- Oostenrijk 83%
- Frankrijk 81%
- Nederland 80%
- Verenigd Koninkrijk 73%
- België 68%
