Nu de online wereld steeds groter en groter wordt, brengt dit niet alleen gevaren, maar ook zorgen met zich mee. Ruim 90% van de Nederlanders maakt zich ongerust over hun online privacy. Logisch, want met alle persoonlijke advertenties van tegenwoordig, kun je je behoorlijk bekeken voelen. 80% van de Nederlanders ervaart dan ook dit gevoel. Je hebt net een gesprek over dat ene paar schoenen van je favoriete merk, en wanneer je je telefoon opent, zie je er een advertentie van. Toeval of niet?
Het belang van online privacy
Online privacy wordt steeds belangrijker. Mensen willen zich niet alleen veilig in huis voelen, maar ook online. Zo geeft 35% van de Nederlanders aan dat ze hun eigen online privacy belangrijk vinden. 57% vindt dit zelfs zeer belangrijk. Niet gek, want er zijn tegenwoordig zoveel mogelijkheden om gehackt te worden en dat is natuurlijk wel het laatste wat we willen. Maar zijn wij Nederlanders wel bekend met de mogelijkheden van het waarborgen van onze online privacy? 50% geeft aan van wel en zegt zelfs een VPN te gebruiken hiervoor. En zo denkt de rest van Nederland erover:
Bekend met de mogelijkheden voor online privacy
- Ja, ik gebruik een VPN 50%
- Ja, ik gebruik VPN & adblocker 24%
- Ja, maar ik gebruik alleen basisbeveiliging zoals sterke wachtwoorden 16%
- Ja, ik gebruik een adblocker 5%
- Nee, hier ben ik niet mee bekend 5%
Online fraude
Het komt in Nederland elke dag voor: online fraude. Het kan je overkomen bij onveilig gebruik van internet, maar je kunt ook de dupe zijn van bijvoorbeeld whatsapp fraude. Dat ze aan je telefoonnummer zijn gekomen heb je dan helaas niet kunnen voorkomen. Maar of we nou dat gevaar nou echt zien? 59% van de Nederlanders geeft aan van wel. Zij kennen de risico’s van onveilig internetgebruik met bijvoorbeeld phishing en identiteitsfraude als gevolg. 37% geeft aan dat ze er wel iets vanaf weten, maar niet volledig op de hoogte zijn. Maar 3% van Nederland geeft aan niet te weten wat de risico’s zijn. Dat kan erg gevaarlijk zijn, fraudeurs worden steeds slimmer en weten op steeds meer manieren accounts te hacken, geld afhandig te maken en zelfs identiteiten te stelen. Het enige wat wij eraan kunnen doen om dat te voorkomen is veilig gebruik maken van internet en op de hoogte zijn van alle risico’s!
Online veiligheidsincidenten meegemaakt
- Ja, phishing 31%
- Ja, een virus 21%
- Ja, een gehackt account 15%
- Ja, allemaal 7%
- Nee, ik ben hier niet bekend mee 40%
Digitale risico’s
De meerderheid van Nederland (60%) heeft weleens een online veiligheidsincident meegemaakt. Dat varieert van phishing, tot hacking en identiteitsfraude. Ondanks deze incidenten maakt 40% gebruik van onbekende gratis wifi-netwerken, met alle risico’s van dien. Daarnaast doet 41% weleens een online betaling op openbare wifi-netwerken. Niet slim, want zo kunnen hackers heel snel je bankgegevens stelen. 59% denkt hier beter over na en doet dit absoluut niet.
De veiligheid van wachtwoorden
Hoe worden wachtwoorden genoteerd
- Ja, in een wachtwoordmanager 46%
- Ja, op papier 19%
- Ja, in een digitaal document 18%
- Nee, ik onthoud de wachtwoorden in mijn hoofd 18%
Wat betreft het wijzigen van wachtwoorden wacht 27% van de Nederlanders totdat ze een melding ontvangen, terwijl 15% hun wachtwoorden nooit verandert. Daarnaast gebruikt meer dan de helft van de Nederlanders weleens hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts. Gelukkig denkt 23% daar anders over en gebruikt nooit hetzelfde wachtwoord.
Wil je online veilig zijn? Dan doe je er goed aan om nooit hetzelfde wachtwoord te gebruiken en gebruik te maken van een tweestapsverificatie (2FA). 81% van de Nederlanders maakt gelukkig al gebruik van 2FA en zorgt hiermee voor extra veiligheid online.
Je zorgen maken
Bezorgdheid over het kraken van wachtwoorden
- Redelijk bezorgd, alleen bij belangrijk accounts 39%
- Beetje bezorgd, ik vertrouw op mijn eigen wachtwoorden 34%
- Niet echt bezorgd 22%
- Zeer bezorgd 3%
- Helemaal niet bezorgd 2%
Methodologie
Het onderzoek is uitgevoerd door middel van een survey onder bijna 600 Nederlanders.