Nederlanders kunnen veel dingen goed – schaatsen, dijken bouwen, kaas maken… Het gebruik van wachtwoorden is echter niet onze sterkste kant. Dit blijkt uit een recent onderzoek van techbedrijf Competa IT. Ondanks het feit dat de meeste websites je tegenwoordig op het hart drukken om een ingewikkeld wachtwoord te kiezen, was ‘123456’ in 2020 het meest gebruikte wachtwoord, op de voet gevolgd door ‘qwerty’ en, jawel, ‘123456789’. Wil je meer te weten komen over juist en onjuist wachtwoordgebruik? Op deze pagina vertellen we je:
- Wat er allemaal misgaat bij het wachtwoordgebruik van de gemiddelde Nederlander;
- Waarom dit zo gevaarlijk is; en
- Hoe je wél met je wachtwoorden om moet gaan.
Neem je online privacy terug
Blijf veilig en anoniem online met VPN Nederland
Zijn Nederlanders écht zo slecht met wachtwoorden?
- We noemden het net al even, maar een groot deel van de Nederlanders gebruikt slechte of te eenvoudige wachtwoorden. Naast de hierboven genoemde wachtwoorden waren ook klassiekers als ‘welkom’ en ‘wachtwoord’ populair in 2020. En wat dacht je van ‘banaan’?
- Simpele wachtwoorden zijn echter niet het enige probleem. Uit een onderzoek van Kassa een paar jaar geleden bleek dat maar liefst driekwart van de Nederlanders hetzelfde wachtwoord voor verschillende accounts gebruikt.
- We zijn er (helaas) nog niet: een op de drie Nederlanders verandert zijn of haar wachtwoord nooit. Dat blijkt uit een onderzoek van Tweakers. Zelfs als gebruikers een waarschuwing krijgen dat hun wachtwoord is gelekt, past slechts een klein deel zijn of haar wachtwoord aan.
Waarom is een slecht wachtwoord zo gevaarlijk?
Misschien vraag je je af ‘Wat is hier nu zo erg aan? Als ik mijn wachtwoord voor mezelf houd, is er toch niets aan de hand?’ Dit wordt vaak gedacht, maar helaas ligt het niet zo eenvoudig. Ook als je je wachtwoord niet doorvertelt, kan er worden ingebroken op je account. Hackers beschikken namelijk over speciale tools waarmee ze je wachtwoord kunnen kraken. De bekendste methode is de zogenaamde brute force aanval. De hacker maakt in dat geval gebruik van software die op hoog tempo geautomatiseerd verschillende inlognamen en wachtwoorden uitprobeert, totdat de juiste combinatie is gevonden. Hoe eenvoudiger het wachtwoord, hoe makkelijker het is om te kraken. Zo is het wachtwoord ‘123456’, het meest gebruikte wachtwoord in 2020, in 10 microseconden gekraakt! Eenmaal in je account kan een hacker heel wat schade aanrichten. Zo kan de hacker bijvoorbeeld bestellingen plaatsen met jouw creditcard, of je persoonlijke informatie doorverkopen aan mensen met slechte bedoelingen.
Hoe bescherm je jezelf tegen hackers?
Gelukkig zijn er verschillende manieren om jezelf te beschermen in cyberspace. Lees je mee?
1. Kies een sterk wachtwoord
- Een sterk wachtwoord heeft meer dan 10 tekens. Je maakt het de hackers het moeilijkst als je een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers én symbolen gebruikt.
- Hoe meer patronen er in een wachtwoord te vinden zijn, hoe makkelijker het te kraken is. Zo is een wachtwoord als ‘F@ceB00k!!’ bijvoorbeeld makkelijk te kraken, ook al bestaat dit wachtwoord uit 10 tekens en gebruik je een combinatie van letters, cijfers en symbolen. De beste wachtwoorden zijn dan ook zo willekeurig mogelijk. Je kunt daarom het best een willekeurige reeks van letters, cijfers en symbolen gebruiken, zoals ‘SV&&*c2oA9Qf’. Als je het lastig vindt om een dergelijke reeks te verzinnen, kun je ook een wachtwoordgenerator gebruiken. Wat je ook doet, gebruik geen informatie die aan jou kan worden gekoppeld, zoals je adres of de naam van je huisdier.
2. Gebruik voor elk account een ander wachtwoord
Is je wachtwoord toch gekraakt? Om te voorkomen dat de hacker met één wachtwoord toegang krijgt tot verschillende accounts, gebruik je elk wachtwoord slechts één keer. Al die wachtwoorden onthouden is echter niet eenvoudig. Om die reden raden we het gebruik van een wachtwoordmanager aan. Een wachtwoordmanager slaat al je wachtwoorden veilig op, en beveiligt ze met één nieuw wachtwoord. Hierdoor hoef je slechts dit ene wachtwoord te onthouden.
3. Online wachtwoorden aanpassen: maak er een gewoonte van!
4. Bescherm jezelf door middel van een VPN verbinding
Wil je meer weten over protocollen?
Bekijk onze volledige gids over onze VPN-protocollen.