Hoe weet je of je telefoon is gehackt?

aug 23, 2023

Weet je nog toen je telefoon gewoon een telefoon was en alleen werd gebruikt om af en toe te bellen en een sms’je te sturen? Nou, dat is niet langer het geval. Tegenwoordig is de telefoon in je zak een krachtige computer die bijna elke taak kan uitvoeren die je maar wilt – van bellen, berichten sturen en sociale media tot rekeningen betalen, streamen en films maken.

Zo indrukwekkend als dat niveau van gemak is, nodigt dit ook een nieuw niveau van gevaar uit. We weten allemaal van computermalware en weten waarschijnlijk hoe we ermee moeten omgaan (en zo niet, dan kunnen we je er alles over vertellen), maar je telefoon is iets heel anders, iets dat nieuwe bedreigingen uitnodigt en een bron kan zijn van aanzienlijk meer schade. En een van de grootste en groeiende gevaren voor jou en je mobiele apparaat is de dreiging om gehackt te worden.

Laten we het daarom eens hebben over telefoonhacking. Wat is dat? Hoe werkt het? Welk soort schade kan het veroorzaken? En wat kun je eraan doen?

Bescherm je telefoon!

Ontdek onverslaanbare online bescherming met VPN Nederland!

Mis onze tijdelijke korting niet!

Kan jouw telefoon worden gehackt?

Net als elk apparaat met een internetverbinding kan jouw telefoon ook worden gehackt. En de smartphone is een bijzonder verleidelijk doelwit voor hackers, vanwege het niveau van informatie dat de gemiddelde smartphone bevat en waarmee het is verbonden. En dan zijn er ook nog de beveiliging van de telefoon die nog steeds niet zo strak is als de beveiliging op je pc of laptop, en het algemene bewustzijn van telefoonhacks nog steeds vrij laag is.

Een telefoonhack kan verwoestende gevolgen hebben. Deze kunnen variëren van het stelen van je wachtwoorden voor sociale media tot het stelen van je bankgegevens en andere belangrijke privé-informatie.

Een telefoonhack kan vele verschillende vormen aannemen. Net als je computer kan je telefoon worden geïnfecteerd met allerlei soorten malware, trojaanse paarden en spyware, die vervolgens kunnen worden gebruikt om toegang te krijgen tot je telefoon, informatie te stelen en het voor kwaadwillige doeleinden te gebruiken. Maar telefoonhacks kunnen ook veel geavanceerder zijn en kunnen bijvoorbeeld je verbinding kapen, meeluisteren met je gesprekken en directe toegang krijgen tot je accounts.

Met dit niveau van gevaar en met zoveel op het spel, moet je natuurlijk wel weten waar je op moet letten als je telefoon inderdaad is gehackt.

Hoe kun je zien of je telefoon is gehackt?

Het eerste wat iedereen wil weten, is of de telefoon daadwerkelijk is gehackt. Afhankelijk van het niveau van verfijning van een aanval, kunnen telefoonhacks moeilijk op te merken zijn. Maar er zijn enkele kenmerken die kunnen verraden dat jij en je apparaat in de problemen zitten.

Dit zijn enkele van de meest voorkomende tekenen dat je telefoon is gehackt:

 

  1. Onverwacht batterijverbruik. Ongewoon snel batterijverlies kan een teken zijn dat schadelijke software op de achtergrond draait.
  2. Toename in datagebruik. Een plotselinge stijging in het verbruik van data kan erop wijzen dat malware of spyware informatie van je telefoon naar een externe server stuurt.
  3. Vreemde of onbekende apps. Als je apps opmerkt die je niet hebt gedownload of je je niet herinnert te hebben geïnstalleerd, kan dit een teken zijn van een beveiligingsinbreuk.
  4. Telefoon gedraagt zich onregelmatig. Onder andere willekeurige herstarts, apps die vaak crashen, of trage prestaties zonder duidelijke reden kunnen een sein zijn dat je telefoon gehackt is.
  5. Ongebruikelijke tekstberichten. Het ontvangen van onzinnige berichten of berichten met verwarde tekens kan een teken zijn dat je telefoon is geïnfecteerd met malware.
  6. Tekenen van afluisteren. Als je telefoon oplicht, herstart, apps opent of zelfstandig afsluit zonder enige interactie, kan het zijn dat je telefoon op afstand wordt bestuurd.
  7. Achtergrondgeluiden tijdens gesprekken. Vreemde geluiden of stemmen tijdens telefoongesprekken kunnen duiden op afluisteren.
  8. E-mails en apps synchroniseren niet goed. Als je plotseling buitengesloten bent van je e-mail of andere apps, of als ze niet updaten zoals ze zouden moeten, heeft iemand mogelijk de instellingen of wachtwoorden gewijzigd.
  9. Ongeautoriseerde accountactiviteit. Dit omvat het ontvangen van wachtwoordreset-e-mails die je niet hebt aangevraagd, of meldingen van inlogpogingen van onbekende locaties.
  10. Pop-ups en advertenties. Overmatige pop-upadvertenties, vooral buiten een webbrowser, kunnen een teken zijn van adware.
  11. Telefoon oververhit. Schadelijke processen kunnen ervoor zorgen dat je telefoon harder moet werken en het warmer aanvoelt dan normaal.
  12. Webdoorverwijzingen. Als je webzoekopdrachten worden omgeleid naar andere sites, of je browser heeft werkbalken die je niet hebt geïnstalleerd, kan dit te wijten zijn aan malware.
  13. Oproepen of teksten naar onbekende nummers. Controleer de oproeplogboeken en berichtgeschiedenis van je telefoon op eventuele onbekende nummers. Malware kan soms oproepen plaatsen of berichten verzenden op de achtergrond.
  14. Vreemde foto’s en video’s die je niet hebt genomen. In sommige zeldzame gevallen kunnen kwaadwillende aanvallers of software zelfs op afstand controle hebben over je camera en geluidsopnamefuncties. Dus let op voor nieuwe foto’s of opnames die je niet zelf hebt gemaakt, evenals het licht van je telefoon dat uit zichzelf aan gaat.

Je telefoon is gehackt – wat nu?

Dus je vermoedt dat je telefoon is gehackt. Wat kun je nu doen?

Hier zijn een paar noodtips die je kunnen helpen om onmiddellijke verdere schade te voorkomen als je apparaat inderdaad is gehackt:

 

  1. Blijf kalm. In paniek raken kan leiden tot overhaaste beslissingen die het probleem kunnen verergeren. En dat wil je niet.
  2. Verander wachtwoorden. Begin met je meest cruciale accounts, zoals je e-mail en bankrekeningen. Zorg ervoor dat je sterke, unieke wachtwoorden kiest voor elk account.
  3. Activeer multi-factor authenticatie (MFA). Indien beschikbaar, schakel MFA in voor je accounts. Dit voegt een extra beveiligingslaag toe.
  4. Update je software. Zorg ervoor dat het besturingssysteem van je telefoon en alle apps zijn bijgewerkt. Software-updates bevatten vaak patches voor beveiligingskwetsbaarheden.
  5. Voer een beveiligingsscan uit. Als je een beveiligings- of antivirus-app op je telefoon hebt, voer dan een volledige scan uit. Zo niet, overweeg er dan een te installeren van een betrouwbare aanbieder en voer vervolgens een scan uit.
  6. Controleer app-toestemmingen. Bekijk de toestemmingen voor elke app op je telefoon. Als je ziet dat een app onnodige toestemmingen heeft of onbekend is, overweeg dan om deze te verwijderen.
  7. Log uit van onbekende sessies. Voor accounts zoals e-mail en sociale media, controleer of er actieve sessies zijn van onbekende apparaten en log ze uit.
  8. Vermijd openbare Wi-Fi. Totdat je zeker weet dat je telefoon veilig is, vermijd het gebruik van openbare Wi-Fi-netwerken, omdat deze minder veilig kunnen zijn en gemakkelijker toegankelijk voor hackers.
  9. Fabrieksreset (indien nodig). Als je nog steeds gelooft dat je telefoon is gecompromitteerd na het nemen van de bovenstaande stappen, overweeg dan om een fabrieksreset uit te voeren. Dit wist alles op je apparaat en herstelt het naar de oorspronkelijke instellingen. Zorg ervoor dat je belangrijke gegevens hebt geback-upt voordat je dit doet.

Hoe voorkom je dat hackers je telefoon hacken?

Of je nu net hebt voorkomen dat je telefoon wordt gehackt of dit leest om jezelf te informeren, weten hoe je kunt herstellen van een hackpoging is niet alles wat je moet weten. Naarmate hacks namelijk steeds geavanceerder en verwoestender worden, moet je stappen ondernemen om te voorkomen dat je ooit het slachtoffer wordt. Bovendien is het veel gemakkelijker om te voorkomen dat je wordt gehackt dan om om te gaan met een hack die al is gebeurd.

Hier zijn de stappen die je kunt nemen om te voorkomen dat je ooit slachtoffer wordt van hackaanvallen:

1. Regelmatige updates. Werk altijd het besturingssysteem van je telefoon en apps bij naar de nieuwste versies. Deze updates bevatten vaak beveiligingspatches.

2. Sterke toegangscodes. Gebruik een sterk toegangscode of biometrische verificatie (zoals vingerafdruk of gezichtsherkenning) om je telefoon te vergrendelen.

3. Vermijd openbare Wi-Fi en laadpunten die je niet vertrouwt. Gebruik geen open Wi-Fi-netwerken op openbare plaatsen of gebruik ze in combinatie met een VPN voor extra beveiliging.

4. Gebruik VPN Nederland. Een goede VPN, zoals VPN Nederland, is een noodzakelijke stap om te voorkomen dat jij en je apparaat slachtoffer worden van hackers. Door je online informatie te versleutelen en je online ontraceerbaar te maken, vermindert VPN Nederland aanzienlijk de hoeveelheid informatie die hackers en aanvallers over jou kunnen verzamelen, wat de mogelijkheid van aanvallen beperkt. En door je verbinding te beveiligen met geavanceerde verbindingsprotocollen, zorgt een VPN ervoor dat niemand ooit je verbinding kan overnemen en je gegevens kan stelen, vooral op openbare netwerken.

5. Download verstandig. Download alleen apps van vertrouwde bronnen zoals de officiële app-winkels. Vermijd het “zijdelings laden” van apps van derde partijen.

6. App-toestemmingen. Bekijk regelmatig de app-toestemmingen. Wees argwanend als een app meer toegang vraagt dan nodig is.

7. Tweefactorauthenticatie. Schakel tweefactorauthenticatie in voor diensten en apps die dit aanbieden.

8. Zet je hotspot uit in het openbaar. Als je je mobiele hotspot vaak gebruikt, zorg er dan voor dat je deze in het openbaar uitschakelt of sterke beveiligingsmaatregelen toepast, zoals sterke wachtwoorden en het onzichtbaar maken van de hotspot.

9. Wees voorzichtig met links. Klik niet op verdachte links in e-mails, berichten of pop-ups, zelfs als ze afkomstig lijken te zijn van een vertrouwde bron.

10. Installeer beveiligingssoftware. Gebruik mobiele beveiligingssoftware of apps van gerenommeerde leveranciers die malware-scans en verwijdering aanbieden.

11. Op afstand wissen. Stel de mogelijkheid in om op afstand de gegevens van je telefoon te wissen als deze verloren gaat of gestolen wordt.

12. Maak regelmatig een back-up. Zorg ervoor dat je regelmatig een back-up maakt van je telefoon. In geval van een hack kun je herstellen naar een schone staat.

13. Informeer jezelf. Blijf op de hoogte van de nieuwste mobiele bedreigingen en oplichtingspraktijken om te voorkomen dat je er slachtoffer van wordt.

Wees slimmer dan hackers

In een tijd waarin onze mobiele metgezellen bijna een verlengstuk van onszelf zijn geworden, is het cruciaal om onze ‘mobiele’ veiligheid serieus te nemen. Of je nu al vermoedt dat je gsm is gehackt of gewoon wilt leren hoe je jezelf kunt beschermen, deze vertaalde tips bieden een solide basis om de veiligheid van je telefoon te waarborgen.

Wees slimmer dan de ‘mobiele’ bedreigingen en maak van je telefoon een ondoordringbare digitale vesting. Onthoud, het beschermen van je mobiele wereld begint met bewuste stappen, en met de juiste aanpak kun je hackers een hak zetten.

Neem je online veiligheid terug

 

  • Onbreekbare encryptie
  • Echte online privacy
  • Wereldwijd servernetwerk
  • Onbeperkt apparaten
  • Grenzeloos streamen
  • 24/7 Nederlandse ondersteuning

Ook interessant