iOS 18 is uit: wat betekent dit voor jouw online veiligheid en privacy?

sep 18, 2024

Op 16 september bracht Apple, kort na het Glowtime-event waarin de nieuwe productlijn werd gepresenteerd, de nieuwste versie van iOS uit: iOS 18. De cybersecurity-experts van VPN Nederland hebben enkele dagen met deze nieuwe versie doorgebracht om te onderzoeken wat dit betekent voor de online veiligheid en privacy van de gemiddelde iPhone-gebruiker.

De Passwords App is er

Een van de opvallendste innovaties in iOS 18 is de introductie van de nieuwe Passwords App. Deze app is gebaseerd op Appleā€™s eerdere wachtwoordbeheerder, Keychain, en biedt een gebruiksvriendelijker manier om toegang te krijgen tot de inloggegevens van de gebruiker.

iOS 18 Passwords App van Apple

Als een bedrijf dat zich richt op online privacy en veiligheid, benadrukken we altijd het belang van sterke, unieke wachtwoorden. Vooral in Nederland, waar volgens onderzoeken gebruikers vaak slechte wachtwoordgewoonten hebben, is dit heel belangrijk. De nieuwe Passwords App maakt wachtwoordbeheer makkelijker en veiliger met functies zoals:

  • Encryptie voor alle opgeslagen wachtwoorden
  • Synchronisatie op alle Apple-apparaten en zelfs Windows-pcā€™s
  • Waarschuwingen bij datalekken
  • Automatische updates voor zwakke of hergebruikte wachtwoorden

Hoewel deze functies al een tijdje standaard zijn bij geavanceerde wachtwoordmanagers, zal de integratie met Apple-apparaten de online veiligheid van gebruikers die hier nog niet mee werken, aanzienlijk verbeteren.

Verbeterde privacycontrole

iOS 18 biedt ook meer controle over de zichtbaarheid van apps en contacten. Hoewel de veranderingen niet baanbrekend zijn, vormen ze wel een stap vooruit in de privacybescherming van Apple-apparaten. We zetten de belangrijkste verbeteringen voor je op een rij.

App-zichtbaarheid en meldingen

De update biedt meer controle over de zichtbaarheid van apps en hun meldingen, zodat anderen deze niet kunnen zien. Je kunt nu bepaalde apps verbergen, waarbij ze worden verplaatst naar een verborgen, vergrendelde map die alleen toegankelijk is via Face ID, Touch ID of een toegangscode. Basisapps kunnen niet worden verborgen, maar alle apps die uit de App Store kunnen worden gedownload, wel.

Sommige beperkingen zijn van toepassing op basis van leeftijd. Gebruikers jonger dan 13 jaar kunnen deze functie niet gebruiken. Gebruikers tussen de 13 en 18 jaar kunnen dat wel, maar hun ouders kunnen nog steeds zien wat er is gedownload uit de App Store en hoeveel het wordt gebruikt.

Contactdeling en zichtbaarheid

De iOS 18-update biedt ook meer controle over de contacten die je deelt met apps. Gebruikers kunnen nu handmatig beslissen welke groepen contacten toegang hebben tot specifieke apps, bijvoorbeeld werkgerelateerde apps versus persoonlijke apps.

Appmachtigingen

Een van de boeiendste toevoegingen in iOS 18, vooral voor een bedrijf zoals VPN Nederland dat zich richt op online privacy en veiligheid, is het overzicht van app-machtigingen. De nieuwe OS-versie stelt gebruikers in staat om in Ć©Ć©n oogopslag alle machtigingen te zien, waaronder:

  • Locatiediensten
  • Tracking
  • Agendaā€™s
  • Bestanden en mappen
  • Contacten
  • Gezondheidsinformatie
Overzicht app-toestemmingen in Apple iOS 18

Gasttoegang voor de Home-app

iOS 18 introduceert ook gasttoegang voor de Home-app, waarmee leden van je huishouden tijdelijke en beperkte toegang krijgen tot je apparaat om andere accessoires te bedienen die zijn verbonden via de Home-app.

Voorbereiding op Apple Intelligence

De iOS 18-update bereidt gebruikers voor op de lancering van Appleā€™s eigen geĆÆntegreerde AI-model, Apple Intelligence. Dit is Appleā€™s eigen kunstmatige intelligentie die ontworpen is om gebruikers lokaal op het apparaat te helpen. Het lijkt erop dat Apple enkele lessen heeft geleerd van Microsoftā€™s Recall-technologie en stappen onderneemt om een soortgelijk proces te lanceren, maar zonder de grote privacyzorgen die Microsoft dwongen om Recall uit te stellen.

Appleā€™s voornaamste troef is de introductie van Appleā€™s Private Cloud Compute (PCC), ontworpen voor privĆ© AI-verwerking. Dit betekent dat het AI-model van Apple individueel in de cloud wordt getraind, zonder dat Apple toegang heeft tot die gegevens.

In theorie betekent dit dat je alle voordelen van AI krijgt zonder de privacyproblemen. Maar de tijd zal leren of dit ook echt haalbaar is.

Wat is de best VPN voor Turkije

Beste VPN voor Turkije

Reizen is geweldig. Je ontdekt nieuwe plekken, ervaart andere culturen, proeft nieuw eten en leert...
Apple waarschuwt gebruikers voor spyware-aanval

Apple waarschuwt gebruikers voor spyware-aanval

Apple heeft gebruikers in 92 landen gewaarschuwd dat ze mogelijk doelwit zijn van een gerichte...
Wat is doxxing?

Wat is doxxing?

In ons dagelijks leven is het internet is tegenwoordig aanweziger dan ooit tevoren, en die trend...
Wat zijn gerichte advertenties?

Wat zijn gerichte advertenties en hoe schenden ze je privacy?

Knik maar ja, als het volgende je enigszins bekend voorkomt: Dus daar zat je op een avond, na een...
Wat is een MAC-adres?

Wat is een MAC adres en brengt het je online privacy in gevaar?

De moderne digitale wereld is zeer complex en geavanceerd, waardoor meerdere systemen en talloze...
Wat is piggybacking

Wat is piggybacking?

Herinner je je nog dat je als klein kind op de rug mocht bij volwassenen? Of misschien later in...
Hoe SafeSearch uitschakelen?

Wat is SafeSearch en hoe zet je het uit?

Het is een understatement om te zeggen dat het internet vol staat met content. Net als het...
Je Facebook-account voorgoed verwijderen

Hoe verwijder je jouw Facebook-account voorgoed? Een stap-voor-stap gids

Als je onze blog hebt gevolgd, heb je misschien onlangs ontdekt dat Facebook meer informatie over...
Schendt Facebook je privacy?

Schendt Facebook jouw privacy? Welke informatie hebben ze over je?

Je hoort er misschien niet meer zoveel over, maar er zijn nog steeds nog heel veel mensen die elk...
Is je Facebook-account gehackt?

Is mijn Facebook-account gehackt? – Hoe controleer je dit en hoe los je het op

Ah Facebook. Zijn hoogtijdagen zijn misschien voorbij, maar het is onmiskenbaar een van de...

Activeringsslot

Een van de meest besproken functies is het activeringsslot van Apple (Activation Lock), dat onbevoegde toegang, reparaties en hergebruik van Apple-onderdelen detecteert en blokkeert. Onderdelen worden nu expliciet gekoppeld aan een specifiek apparaat en gebruiker.

Het idee is goed, want het maakt het moeilijker om iPhones en andere Apple-apparaten te stelen en door te verkopen. Maar dit kan ook betekenen dat je als gebruiker geen andere keus hebt dan naar een officiƫle Apple-winkel te gaan voor reparaties, waardoor Apple mogelijk een monopolie krijgt op reparatiewerkzaamheden en prijzen, evenals meer controle over de gebruiker.

Heb je al de nieuwste versie van iOS? Ga naar Instellingen > Algemeen > Software-update om te controleren of je de nieuwste versie draait. Als je nog niet de laatste versie gebruikt, raden we je aan deze te installeren voor betere prestaties, veiligheid en privacy. Oh, en VPN Nederland is volledig compatibel met iOS 18 en vormt een krachtige upgrade voor je online veiligheid, privacy en vrijheid.

Neem je online veiligheid terug

 

  • Onbreekbare encryptie
  • Echte online privacy
  • Wereldwijd servernetwerk
  • Onbeperkt apparaten
  • Grenzeloos streamen
  • 24/7 Nederlandse ondersteuning

Ook interessant