Online lees je overal dat je IP-adres zichtbaar is. Dat het voor iedereen beschikbaar is. En dat mensen er vreselijke dingen mee kunnen doen, alleen al door je IP-adres te kennen. Sterker nog, in bijna al onze blogposts over privacy en beveiliging vind je de sterke aanbeveling om je IP-adres te verbergen, dus het moet wel belangrijk zijn. Maar als je IP-adres zo gevoelig is, kan het toch niet zo makkelijk zijn om het in handen te krijgen? En hoe kan iemand je IP-adres eigenlijk vinden? Laten we de meest voorkomende manieren verkennen waarop je persoonlijke IP-adres in de verkeerde handen kan vallen.
Bescherm je IP!
Verberg je IP-adres en bescherm je online gegevens metVeelvoorkomende manieren waarop je IP op straat kan komen te liggen
Er zijn veel manieren waarop je IP-adres blootgesteld kan worden. Maar laten we beginnen met de meest voorkomende, de manieren die geen ingewikkelde cyberaanvallen vereisen:
1. Klikken op links en advertenties
Het openbaar maken van je IP-adres online hoeft niet ingewikkeld te zijn, en vaak is het heel banaal en totaal niet zoals in films over hackers – meestal wordt je IP-adres openbaar door simpelweg te klikken op links en online advertenties.
Elke keer dat je dit doet, wordt je IP-adres geregistreerd door de server van je online bestemming (de server die de website of diensten host die je probeert te bereiken). Dit is eigenlijk een onderdeel van de standaardgegevensuitwisseling.
Wat er daarna gebeurt, hangt af van je bestemming op het web en het type link waarop je klikt. Meestal kan je IP-adres worden gezien door websitebeheerders, online serviceproviders en soms door datamakelaars en adverteerders. In het slechtste geval kan je IP-adres worden geregistreerd door hackers om verdere aanvallen uit te voeren.
2. Online gamen
Hou je van gamen? Wie niet?! Online games, gamingservers en online lobby’s zorgen ervoor dat je persoonlijke IP-adres gezien kan worden andere spelers. Dit kan gebeuren als de games zijn opgebouwd op een Peer-to-Peer-netwerk, of zelfs bij iets simpels als matchmaking, maar dit creëert ook het risico dat andere gebruikers je IP-adres ontdekken. En als je echt goed bent in een game, kan dit zelfs leiden tot gerichte DDoS-aanvallen als je iemand boos maakt met je epische killstreak.
3. Torrenting
Torrenting en andere vormen van P2P-bestandsharing zijn een andere veelvoorkomende manier om je IP-adres openbaar te maken. Torrent-clients zoals BitTorrent en uTorrent openbaren standaard de IP-adressen van gebruikers. Vanaf daar kan het gemakkelijk worden gevolgd door andere gebruikers en autoriteiten.
4. Via e-mails
Sommige e-mailclients (zoals Microsoft Outlook, Yahoo Mail en andere) bevatten het IP-adres van de afzender. Je hebt niet eens door dat het sturen van je e-mail je IP-adres op straat legt.
5. Bezoeken van onveilige websites die HTTP gebruiken
Het gebruik van HTTPS is de standaard geworden, maar onveilige HTTP-websites zijn nog steeds overal te vinden. Soms opgezet door hackers, en andere keren door bedrijven die gewoon niet de beste praktijken volgen, merk je het misschien niet eens wanneer je op zoek bent naar Black Friday-aanbiedingen, maar deze websites zorgen ervoor dat zowel je IP-adres als vrijwel het andere over jou op straat komt te liggen.
6. Reacties achterlaten op websites en fora
Zelfs iets zo simpels en onschuldigs als een ruzie op een online forum of het achterlaten van een opmerking over hoe een online artikel totaal niet nuttig was, kan je IP-adres loggen en zichtbaar maken. In het beste geval kunnen ze worden gezien door de websitebeheerders. In het slechtste geval kunnen ze door iedereen op het forum worden gezien.
7. Trackingtools
Online adverteerders en bedrijven maken gretig gebruik van IP-trackingtechnologieën. Pixels, cookies en andere trackingsoftware kunnen je IP-adres loggen, evenals aanvullende IP-informatie over jou, die vervolgens gebruikt kan worden om je online profiel op te bouwen of je gerichte advertenties te tonen.
Andere manieren waarop iemand je IP-adres kan bemachtigen
Zoals je kunt zien, heeft het zichtbaar worden van je IP-adres niet heel veel voeten in aarde. Maar we zijn nog niet klaar. Tot nu toe hebben we alleen de gangbare, dagelijkse manieren besproken waarop je IP-adres blootgesteld kan worden, die mogelijk niet eens met kwaad opzet plaatsvinden. Maar er zijn tools en technieken die specifiek zijn ontwikkeld om je IP-adres te bemachtigen, met als doel het voor kwade doeleinden te gebruiken.
Laten we daar eens wat dieper op ingaan.
1. IP-loggers
Sommige tools zijn ontworpen om IP-adressen te verzamelen. Tools zoals Grabify bestaan en kunnen door iedereen worden gebruikt om unieke links te genereren en vervolgens de IP-adressen te loggen van degenen die op die links klikken. Zo simpel is het.
2. Phishingwebsites en malvertising
Je weet dat het klikken op een link of een advertentie je IP-adres bloot kan stellen, maar soms kan het leiden tot meer problemen dan alleen meer advertenties en spam-e-mails. Sommige phishingwebsites of kwaadaardige advertenties (malvertising) hebben mogelijk een sinisterder doel, zoals het stelen van meer persoonlijke gegevens of het installeren van malware op je apparaat. Ze loggen echter ook graag je IP-adres voor gebruik in verdere online aanvallen.
3. Nepservices en tools
Sommige online tools waarmee je IP’s kunt opzoeken, een online beveiligingsscan kunt uitvoeren of iets geks zoals het gebruik van een online VPN, zijn eigenlijk bedoeld om IP-adressen te verzamelen, deze op te slaan en voor toekomstig gebruik te bewaren, wat dat ook mag zijn.
4. Gegevenslekken en Dark Web veilingen
Soms is het misschien niet eens jouw schuld dat je IP-adres openbaar is. Meestal is het onderdeel van gegevenslekken van andere bedrijven of diensten waarvoor je je hebt aangemeld. In dat geval kan je IP-adres, en vaak ook andere informatie die over jou is gelekt, worden verkocht op Dark Web-forums of zelfs online worden gepost voor iedereen die het wil (zoals bij de recente hack van Archive.org).
Tijd om zelf actie te ondernemen
De bedoeling van dit artikel was niet om je bang te maken. Nou ja, oké, misschien een beetje. Oké, zeker wel. Maar even zonder gekheid, het was het bedoeld om te laten zien hoe openbaar en kwetsbaar je IP – je persoonlijke online identificatienummer en de basis van je internetverbinding – kan zijn online. Van enge tools en nepwebsites opgezet door 14-jarige criminele meesterbreinen tot iets zo eenvoudigs als het klikken op een link – je IP is continu te zien, en kan gelogd en gedeeld worden online. Is het niet tijd dat je zelf de touwtjes in handen neemt en voorkomt dat dit gebeurt? En als je op onze website bent, weet je al wat je moet doen.