Op 28 januari is het de Europese Dag van de Privacy (ook wel Data Privacy Day en Data Protection Day genoemd). Deze dag is in 2007 in het leven geroepen door de Raad van Europa om individuen, organisaties en bedrijven bewust te maken van het belang van online privacy en bescherming van persoonsgegevens.
Ondanks dat we allemaal in een steeds meer digitale wereld leven, zijn digitale privacy en bewustzijn van de informatie die we online delen – en nieuwe manieren om deze te beschermen, nog steeds niet algemeen bekend. VPN Nederland – de toonaangevende VPN-provider in Nederland – sluit zich aan bij de Dag van de Privacy om manieren te promoten waarmee je je online privacy weer in eigen hand kan nemen.
Neem je online privacy terug
Blijf veilig en anoniem online met VPN NederlandWaarom de Dag van de Privacy belangrijk is
Niets wat je online doet, is privé
De invasie van je privacy is de bron van online veiligheidsrisico’s
Online veiligheid is niet hetzelfde als online privacy. Hoewel de twee wel vrij nauw met elkaar zijn verbonden. Een schending van je online privacy is vaak de bron van verwoestende aanvallen van hackers.
Slechts 25% van de internetgebruikers vindt dat bedrijven op de juiste manier met hun gegevens omgaan, zelfs in landen met behoorlijk strenge online privacywetgeving, zoals Nederland. Als gevolg van het feit dat bedrijven zowel je persoonlijke informatie verzamelen als er slecht mee omgaan, zijn persoonlijke gegevens, waaronder namen, logins, wachtwoorden, e-mails en andere contactgegevens, opgenomen in meer dan 44% van alle datalekken. Deze informatie kan vervolgens worden gebruikt om verdere aanvallen uit te voeren, zowel online als offline. En dat kan leiden tot het verkrijgen van toegang tot je rekeningen, het onderscheppen van je bankgegevens, fraude, phishing-aanvallen en zelfs vernietigende identiteitsdiefstal.
Ondanks wat je misschien denkt, zijn de meeste van deze aanvallen niet gericht op grote bedrijven. Integendeel, bijna 68% van alle succesvolle online aanvallen is gericht op reguliere gebruikers. En van daaruit kunnen ze je persoonlijke leven schaden of zelfs hele bedrijven treffen.
Wat kun je doen om je online privacy te beschermen?
Je denkt misschien niet elke dag aan je online privacy. Maar de Europese Dag van de Privacy is dé dag om de nodige stappen te ondernemen om je online informatie te beschermen. Want dat doet niemand anders voor je.
Hier zijn enkele dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je online informatie in verkeerde handen valt.
1. Gebruik VPN Nederland
- Onbreekbare encryptie van militaire kwaliteit, die alle informatie die je online verstuurt en ontvangt, versleutelt, zodat niemand deze ooit kan openen of lezen.
- Een selectie van toonaangevende verbindingsprotocollen die perfect geschikt zijn voor gebruik met verschillende apparaten, zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties.
- Een enorme verzameling 0-knowledge privé servers die worden gebruikt om je verbinding door te geven, zodat je er absoluut zeker van kunt zijn dat niemand het ooit naar je kan traceren.
- Onbeperkte apparaatondersteuning, zodat je niet even anoniem bent, maar anoniem blijft, ongeacht welk apparaat je gebruikt.
Jouw privacy is belangrijk!
Neem je informatie vandaag nog in eigen hand!
2. Vernieuw je wachtwoorden
Je wachtwoord is vaak het enige dat je online privacy beschermt. Werk daarom regelmatig je wachtwoorden bij en gebruik een goede en veilige wachtwoordmanager.
3. Update je besturingssystemen
Zorg ervoor dat al je apparaten de nieuwste versie van hun besturingssysteem gebruiken. Systeemupdates verhelpen beveiligingsproblemen, dus verwaarloos de updates niet
4. Lees en update je privacyvoorkeuren
Controleer regelmatig de privacyinstellingen van je browser, omdat deze kunnen worden gereset. Je moet ook je cachegeheugen en browsegeschiedenis wissen.
5. Reset je router
Routers zijn het enige verbindingspunt met internet voor al je apparaten. Als je router wordt gehackt, kan de aanvaller alles zien wat je online doet. Reset en update je router regelmatig.
Als je een oud apparaat hebt, vraag dan bij je internetprovider of je een nieuwe kunt krijgen.
6. Lees altijd het privacybeleid door
Uiteindelijk ben jij verantwoordelijk voor wie je jouw gegevens toevertrouwt. Dus of het nu gaat om een nieuw streamingplatform, een online quiz of een gratis app, lees altijd het privacybeleid om ervoor te zorgen dat gevoelige informatie nooit in verkeerde handen terechtkomt.