Dag tegen internetcensuur: waarom dat belangrijk is

mrt 16, 2023

12 maart staat in het teken van de Internationale Dag tegen Internetcensuur. Gestart in 2008, is dit de dag die bedoeld is om ons te herinneren aan online beperkingen, onderdrukking van vrijheid van meningsuiting en creativiteit en algemene online beperkingen en blokkades.

Ook al lijkt het probleem een ver-van-ons-bed-show en betreft het alleen landen zoals China, Rusland, Wit-Rusland en Zuid-Korea, censuur is er altijd, neemt vele vormen aan en kan invloed hebben op je leven, ook al weet je het zelf misschien niet eens.

Ter ere van de Internationale Dag tegen Internetcensuur, gaan we het hebben over wat censuur is, hoe het werk en op welke manier het jou beïnvloed.

Neem je online vrijheid terug!

Blijf veilig, vrij en anoniem online

Tijdelijk hoge korting op een jaar-abonnement!

Wat is internetcensuur?

Internetcensuur is de controle over wat op internet kan worden geopend, gepubliceerd of bekeken.

En als je het zo stelt, wordt het begrip meteen veel breder dan wanneer we het ‘alleen’ hebben over regeringen die de vrijheid van meningsuiting onderdrukken.

Online censuur kent vele vormen, werkt op vele manieren en maakt gebruik van verschillende methoden en technologieën om te beslissen wat je online kunt doen, zeggen, openen of gebruiken. En hoewel de meest voorkomende vorm van internetcensuur afkomstig is van de overheid of verschillende overheidsorganisaties en -stichtingen, kunnen grote technologiebedrijven, rechthebbenden, socialemediaplatforms en zelfs websites die je bezoekt hun eigen soort online censuur afdwingen.

Met wat voor internetcensuur heb je te maken in Nederland?

Nederland lijkt een geweldige plek te zijn als het gaat om online vrijheden, vrijheid van meningsuiting en online toegankelijkheid van bronnen. Vooral in vergelijking met andere, minder gelukkige plekken op de wereld.

Dat wil echter niet zeggen dat Nederland volledig vrij is van online censuur en beperkingen.

Wetgeving vanuit de overheid

Ten eerste zijn Nederland en de Nederlandse overheid zelf niet vrijgesteld van censuurpraktijken. Ze zijn misschien mild in vergelijking met de meer onderdrukkende regio’s van de wereld, maar het bestaat wel.

De bekendste en beruchtste is de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 (Sleepwet), waarmee overheidsinstanties gebruikersverkeer kunnen onderscheppen, monitoren en controleren wat de gebruiker online doet.

Hoewel aangepast en transparant, is deze ‘Sleepwet’ zoals het ook wel genoemd wordt, nog steeds een middel om te controleren wat het publiek online doet.

Daarnaast is er de toeslagenaffaire van 2020, over het verzamelen van gebruikersgegevens en het afdwingen van strengere regels en straffen voor bepaalde delen van de bevolking.

Er werd dan misschien wel niet geblokkeerd, maar internetgebruikers werden in de gaten gehouden en werd gegluurd in hun online privé-leven met alle gevolgen van dien. Er werden hierdoor zelfs kinderen onterecht uit huis geplaatst.

BREIN en Internet dienstverleners

De afgelopen jaren zien we een toename van gevallen waarin Stichting BREIN en internetserviceproviders hun krachten bundelen en online censuur in het land afdwingen.

BREIN dringt actief aan op het blokkeren van websites, met name torrent-websites en -clients, Usenet-providers en NZB-zoeksites om de verspreiding van illegaal materiaal te voorkomen. De vraag is dan ook: waar houdt het op?

En het zijn niet alleen websites die uit de lucht worden gehaald. Veel gebruikers krijgen te maken met boetes voor hun online activiteiten vanwege online tracking en het verzamelen van gebruikersgegevens.

Grote technologiebedrijven

De overheid is niet de enige entiteit die aan censuur doet.

Onze online-ervaring wordt altijd uitgevoerd via een bepaald medium. En die worden gemaakt door grote technologiebedrijven. Of het nu gaat om hardware, zoals Android, Microsoft, Apple-apparaten of software, met name Google en sociale-mediaplatforms zoals Facebook, ze hebben absolute controle over hoe jij het internet ervaart.

Het blokkeren van de toegang tot websites, het schenden van de vrijheid van meningsuiting, het simpelweg laten zien van wat de services denken dat je zou moeten zien op basis van een invasieve verzameling van persoonlijke gebruikersinformatie, zijn dingen die elke dag gebeuren.

Geoblocking

Een meer recentere vormen van internetcensuur is geoblocking, waarbij je op basis van je virtuele locatie geen toegang krijgt tot bepaalde platforms of bepaalde content niet kunt bekijken.

Platforms en zelfs websites kunnen precies zien waar je vandaan komt op basis van je IP-adres, en hierdoor kunnen ze je toegang tot bepaalde websites of content weigeren, zelfs bij platforms waar je voor betaalt.

De technologie van online censuur

Nu je weet met welke beperkingen je dagelijks online wordt geconfronteerd, is het de moeite waard om te weten hoe je online vrijheden precies worden geschonden.

Enkele manieren waarop dit kan gebeuren zijn:

  • Verwijderingen van websites (dat is duidelijk en kan op meerdere niveaus gebeuren, maar wordt meestal uitgevoerd door lokale internetproviders)
  • Gebruikers-IP’s blokkeren (wat het meest wordt gebruikt bij geoblocking, maar kan ook veel individueler zijn)
  • Centrale routers uitschakelen
  • Het geven van fout- of beperkingsmeldingen op websites
  • Je zoekopdrachten kunnen worden geblokkeerd als ze bepaalde trefwoorden bevatten
  • Zoekmachines kunnen websites uitsluiten, waardoor ze onvindbaar worden, en als je ze niet kunt vinden, kun je ze ook niet bereiken

Verder werkt het op dezelfde manier als over de hele wereld. Uitgevers, auteurs en internetserviceproviders kunnen formele verzoeken ontvangen om inhoud te verwijderen en bronnen en sites te blokkeren, en ze moeten daaraan voldoen.

Wat kun je doen om internetcensuur tegen te gaan?

Nu je weet hoe je internetvrijheid wordt beïnvloed en met welke beperkingen je wordt geconfronteerd, wil je misschien weten hoe je het tegen kunt gaan. En dat is precies waar de Internationale dag tegen censuur om draait.

Geoblocking

VPN Nederland is de ultieme tool om online censuur tegen te gaan. Het is precies om deze reden gemaakt en geen enkele tool kan je hetzelfde gevoel van online vrijheid geven, omdat:

 

  • VPN Nederland is gemaakt met toonaangevende technologie die censuur omzeilt, waardoor je online eenvoudig toegang krijgt tot alles wat je maar wil
  • VPN Nederland is volledig geoptimaliseerd voor streaming en downloaden, wat betekent dat geen enkele platform of dienst verboden terrein is
  • Niet alleen dat, maar VPN Nederland wordt geleverd met een groot en divers serverpark, en geavanceerde coderingstechnologie, zodat niemand ooit in staat zal zijn om je persoonlijke gegevens in handen te krijgen, je online activiteiten te volgen of naar je te herleiden.

Gebruik alternatieve platformen

Je bent misschien gewend aan grote technologiebedrijven, maar je kunt ook alternatieven gebruiken die restrictie-vrij zijn. Browsers zoals TOR, of zoekmachines zoals DuckDuckGo.

Onderwijs jezelf

De beste manier om online censuur te bestrijden, is door jezelf te informeren, te weten waar het vandaan komt en wat je eraan kunt doen.

‘Dag’ tegen internetcensuur

Zeg maar dag tegen internetcensuur met VPN Nederland. Want met deze VPN kun je veilig browsen en hoef je niet bang te zijn dat er mensen online meekijken met al je activiteiten. Desondanks zal er altijd een gevecht blijven tussen alles en iedereen die jouw informatie wil hebben, en jezelf als internetgebruiker. En daarom is de Dag tegen internetcensuur ongelofelijk belangrijk, elk jaar.

Neem je online veiligheid terug

 

  • Onbreekbare encryptie
  • Echte online privacy
  • Wereldwijd servernetwerk
  • Onbeperkt apparaten
  • Grenzeloos streamen
  • 24/7 Nederlandse ondersteuning

Ook interessant