Cybercriminaliteit steekt de kop op tijdens de Olympische Spelen in Parijs

jul 30, 2024

De Zomerspelen van 2024 in Parijs zijn misschien wel het grootste sportevenement van het jaar, maar de hype rondom de Spelen heeft ook een ongekend aantal cybergevaren met zich meegebracht. Met meer dan 15,3 miljoen verwachte bezoekers in Parijs, zijn de Olympische Spelen een broedplaats geworden voor online criminelen. Terwijl de autoriteiten zich bezighouden met terroristische dreigingen, sabotage van treinen en andere uitdagingen die de eerste dagen van de Spelen hebben geteisterd, is het aan de internetgebruiker om zichzelf beschermen.

Houd je gegevens altijd veilig!

Versleutel en bescherm je persoonlijke online informatie met VPN Nederland!

Neem de volgende stap in online bescherming

Verkoop nepkaarten via websites op hoogtepunt

Een van de meest voorkomende dreigingen rondom de Zomerspelen zijn nepwebsites die kaartjes verkopen. Ondanks dat de Spelen al in volle gang zijn, duiken deze websites elke dag weer op. De Gendarmerie Nationale heeft al 338 van deze websites geïdentificeerd, maar slechts 51 zijn gesloten en 140 wachten op juridische stappen.

Cybersecurity-experts geloven dat het primaire doel van deze websites natuurlijk is om geld te stelen door de directe verkoop van nepkaartjes. Daarnaast kunnen deze websites ook gebruikt worden voor phishing naar privé-informatie zoals namen, e-mailadressen en fysieke adressen, evenals betalingsgegevens die gebruikt kunnen worden voor verdere cyberaanvallen of zelfs verkocht kunnen worden.

Onofficiële Olympische Spelen ticketsite

48GB mobiele datascam

Een andere vorm van online oplichting die rondom de Spelen is ontstaan, zijn nep mobiele dataschandalen die gebruikers tot 48 GB gratis mobiele data beloven bij aanmelding.

Deze aanval is voornamelijk bedoeld om persoonlijke informatie te stelen die de gebruiker moet delen om de beloofde gratis data te krijgen, waaronder telefoonnummers, persoonlijke informatie en bankgegevens. Deze gegevens kunnen worden gebruikt om verdere aanvallen uit te voeren om illegale toegang te krijgen tot de bankrekeningen van de gebruiker en hun geld te stelen, samen met hun persoonlijke informatie die verder kan worden geëxploiteerd voor meer gerichte aanvallen.

Websites en sociale media-accounts voor crypto’s

In aanloop naar de Olympische Spelen zijn er meerdere websites en sociale media-accounts opgedoken die de stijl van de officiële websites van de Zomerspelen van 2024 nabootsen.

Deze websites en accounts proberen te profiteren van de populariteit van crypto’s en de veronderstelde gemakkelijke manier om een aanzienlijk bedrag te verdienen. Ze proberen het vertrouwen van de gebruiker te winnen en hen aan te moedigen om te investeren.

Fake Olympische Spelen token site

Niet alleen stelen deze accounts en websites het geld dat een nietsvermoedende gebruiker zou kunnen investeren, maar ze verzamelen ook privé-informatie die nodig is om aan te melden voor investeringen. Deze informatie kan gebruikt worden om verwoestende aanvallen uit te voeren op de cryptowallets en bankrekeningen van de gebruiker.

Neem je online veiligheid terug

 

  • Onbreekbare encryptie
  • Echte online privacy
  • Wereldwijd servernetwerk
  • Onbeperkt apparaten
  • Grenzeloos streamen
  • 24/7 Nederlandse ondersteuning

Ook interessant