Het beste seizoen van het jaar is eindelijk aangebroken. Zeg wat je wilt over Kerstmis, Oud en Nieuw, wintersport of die zomervakantie waarvoor je hebt gespaard, er is geen betere tijd dan het Black Friday-winkelseizoen. Omdat dit de tijd is dat wij als volwassenen voor onszelf dingen mogen kopen. En als Black Friday niet genoeg is, is er ook nog Cyber Monday voor nog meer uitverkoop. Een kans om nog meer geld uitgeven dat je niet hebt! Grapjes terzijde, de uitverkoop van Black Friday en Cyber Monday mag je natuurlijk niet missen. Maar terwijl iedereen online aan het shoppen is, op jacht naar de beste deal terwijl de voorraad strekt, jagen cybercriminelen op shoppers die te veel opgaan in het winkelen om de rode vlaggen op te merken die hen hun kostbare geld en financiële informatie kunnen kosten.
Blijf altijd veilig online
Bescherm je persoonlijke gegevens en al je apparaten met
Alarmerende cijfers van cybercriminaliteit op Black Friday
Online aankoopfraude is een van de meest voorkomende vormen van cybercriminaliteit. Het neemt vele vormen aan en doet alles wat het kan om je zuurverdiende geld in handen te krijgen. Maar tijdens het Black Friday-seizoen gaan deze trends nog een stapje verder, met allerlei oplichting en online misdaden.
Vorig jaar zag het internet een alarmerende stijging van 22% in cybercriminaliteitsactiviteit tijdens het verkoopseizoen in november. En deze trend wordt alleen maar verwacht te stijgen dit jaar en in de komende jaren. En een verbijsterende 88% van de aankoopfraudes is afkomstig van sociale mediaplatforms die het gemakkelijk maken om valse, ongecontroleerde advertenties te maken en grotere groepen gebruikers van sociale mediaplatforms te bereiken.
Veel hiervan wordt toegeschreven aan de opkomst van AI-technologie die we in 2023 hebben gezien. 72% van de respondenten is het erover eens dat AI het voor criminelen veel gemakkelijker maakt om online fraude te plegen, simpelweg omdat het zo eenvoudig is om geavanceerde frauduleuze e-mails te genereren en grootschalige aanvallen uit te voeren.
Ondanks deze alarmerende cijfers zegt meer dan 42% van de internetgebruikers dat ze overwegen om bij onbekende bronnen te kopen als het aanbod aanzienlijk goedkoper is dan de gebruikelijke prijs. En dit bewijst alleen maar hoeveel mensen het risico lopen slachtoffer te worden van verschillende soorten fraude online.
Online oplichting om in de gaten te houden dit verkoopseizoen
Dus, om je waakzamer te maken, zijn dit de meest voorkomende soorten oplichting die in Nederland voorkomen tijdens het immens populaire verkoopseizoen van Black Friday en Cyber Monday:
- Phishing-oplichting. Hiermee worden nep-e-mails of websites bedoeld die legitieme retailers nabootsen om persoonlijke en financiële informatie van shoppers te stelen.
- Aanvallen op e-commerce sites. Cybercriminelen richten zich rechtstreeks op online shoppers op e-commerce sites, met als doel persoonlijke gegevens zoals inloggegevens, wachtwoorden en betaalinformatie te onderscheppen.
- Nepadvertenties. Oplichters gebruiken valse advertenties, vaak op sociale mediaplatforms, die populaire artikelen tegen ongebruikelijk lage prijzen promoten om shoppers te lokken in frauduleuze transacties.
- Nepwinkels. Hackers kunnen vaak nepwinkels opzetten die bijna identiek lijken aan legitieme websites.
- Neporderbevestigingsmails. Oplichters weten dat je druk bent met winkelen en een hoop orderbevestigingsmails ontvangt. Ze kunnen je nepmails sturen waarin staat dat er een probleem is met je betaling en je vragen om gevoelige informatie te verstrekken of extra te betalen.
- Financiële phishing-aanvallen. Deze aanvallen komen vaker voor tijdens het winkelseizoen, in feite zijn ze 24% vaker voorkomend tijdens het winkelseizoen dan tijdens de rest van het jaar. Ze proberen consumenten te misleiden om financiële gegevens te onthullen onder het mom van aantrekkelijke deals of dringende betalingsverzoeken.
- Kwaadaardige mobiele applicaties. Met een toename van mobiel winkelen, stijgt het aantal nep- of gecompromitteerde winkelapps die zijn ontworpen om gegevens te stelen of apparaten te infecteren met malware.
- Op sociale media gebaseerde oplichting. Meer dan de helft van de gemelde fraudegevallen omvat sociale mediaplatforms, waar oplichters valse profielen of advertenties gebruiken om winkel- en veilingfraude te plegen.
Veiliger winkelen tijdens dit Black Friday / Cyber Monday-seizoen
Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen om dit Black Friday en Cyber Monday-seizoen door te komen met je portemonnee intact:
- Gebruik vertrouwde websites. Begin met winkelen op betrouwbare retailwebsites in plaats van via links van zoekmachines, vreemde e-mails en sociale media posts, die je kunnen leiden naar oplichtingssites.
- Zoek naar https in URL’s. Voordat je persoonlijke of financiële informatie invoert, zorg ervoor dat de website is versleuteld, aangegeven door “HTTPS://” aan het begin van het adres.
- Klik niet op e-maillinks. Ga rechtstreeks naar de officiële website door de URL in je browser te typen, in plaats van op links in e-mails te klikken. Vooral als de e-mails er verdacht uitzien.
- Verhoog de beveiliging op apparaten. Houd je computer, smartphone of tablet up-to-date met de nieuwste beveiligingssoftware, browsers en besturingssystemen.
- Gebruik sterke wachtwoorden. Maak unieke en robuuste wachtwoorden voor elk van je online accounts, vooral voor belangrijke zoals bank- en winkelsites. Dit geldt niet alleen voor Black Friday-winkelen, maar voor betere online beveiliging in het algemeen.
- Vermijd openbare Wi-Fi voor winkelen. Winkel nooit of maak transacties terwijl je verbonden bent met openbare Wi-Fi. Gebruik een beveiligde, privéverbinding of een VPN.
- Controleer beoordelingen en ratings van verkopers. Bij het winkelen op marktplaatsen zoals eBay, Marktplaats of Amazon, controleer altijd de geschiedenis en klantfeedback van de verkoper en de feedback van klanten.
- Gebruik veilige betaalmethoden. Kies voor creditcards of veilige online betaaldiensten voor aankopen en vermijd directe geldoverboekingen of bankbetalingen.
- Wees voorzichtig met aanbiedingen en kortingen. Als een deal te mooi lijkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook het geval. Controleer altijd overdreven aantrekkelijke aanbiedingen.
- Wees op de hoogte van phishing-pogingen. Pas op voor e-mails of sms-berichten waarin om persoonlijke gegevens wordt gevraagd of waarin je wordt aangespoord om dringende betalingen te doen. Tijdens het drukke winkelseizoen is dit vooral belangrijk bij e-mails met orderbevestigingen en leveringsmeldingen, aangezien dit enkele van de meest populaire en efficiënte vormen van oplichting zijn.
- Begrijp het retourbeleid. Zorg ervoor dat je het retourbeleid van de winkelier kent voordat je een aankoop doet, vooral als het gaat om artikelen die in de uitverkoop zijn.
- Bewaar de documentatie van je bestelling. Bewaar alle gegevens van je online transacties, inclusief productbeschrijvingen, prijzen, ontvangstbewijzen en correspondentie met betrekking tot de bestelling.
- Gebruik vertrouwde mobiele winkel-apps. Download alleen retail-apps uit officiële app-stores en bevestig vóór gebruik de authenticiteit ervan. Zelfs als er apps zijn die beweren de beste deals te hebben, vertrouw ze dan niet tenzij ze afkomstig zijn van betrouwbare bronnen.
- Informeer jezelf over online oplichting. Blijf op de hoogte van de meest recente oplichting bij online winkelen om potentiële bedreigingen te herkennen en te vermijden. En als je je afvraagt hoe, dan is onze blog de beste plek om te beginnen.
Shop totdat je erbij neervalt, maar doe het veilig
Leef je uit, koop alles wat je hartje begeert en geniet van Black Friday en Cyber Monday, dé tijd om cadeau’s voor jezelf aan te schaffen. Maar kijk uit, want verleidingen kunnen groot zijn. Soms let je even niet op en ben je ineens je spaarcenten kwijt omdat een cybercrimineel van slimme trucs heeft om jou in deze mooie tijd voor het lapje te houden.
Maak het cybercriminelen niet te makkelijk. Kijk wat je koopt, waar je het koopt en zorg dat je alle aankoopbewijzen bewaart. Betaal op een veilige manier en zet een VPN aan tijdens het online shoppen, zodat je anoniem kunt rondneuzen. Als je in de stad gaat winkelen, berg je je portemonnee toch ook goed op?