Beste VPN voor Turkije

aug 2, 2024

Reizen is geweldig. Je ontdekt nieuwe plekken, ervaart andere culturen, proeft nieuw eten en leert verschillende levenswijzen kennen. Maar hoe fantastisch reizen voor werk of plezier ook is, soms kom je terecht op een plek met veel strengere regels dan je gewend bent, zowel in het echte leven als online. Een van die plaatsen is Turkije.

Turkije is een fantastisch land en een populaire reisbestemming, maar het is ook een land met strenge internetwetten, online beperkingen en digitale censuur die je verblijf behoorlijk kunnen beïnvloeden en je kunnen verhinderen om het web te verkennen zoals je gewend bent. Daarom is het belangrijk om een betrouwbare VPN mee te nemen als je naar Turkije reist. Laten we eens kijken naar de online uitdagingen waarmee je in Turkije te maken krijgt, waarom je een VPN nodig hebt in Turkije en waarom niet elke VPN voor jou zal werken.

VPN Nederland: de beste VPN voor Turkije

Blijf veilig. Blijf privé. Overal toegang.

Neem de volgende stap in online bescherming

Internetbeperkingen in Turkije

Turkije heeft al jaren te maken met online beperkingen en intense online censuur en scoort slechts 33/100 op de wereldwijde vrijheidsstatus van Freedom House. Het is belangrijk om te kijken naar de beperkingen waarmee de lokale bevolking dagelijks te maken heeft, maar die ook je verblijf in Turkije aanzienlijk kunnen beïnvloeden.

Overheidscontrole en censuur

De Turkse overheid oefent aanzienlijke controle uit over het internet en gebruikt verschillende methoden om toegang tot informatie te censureren en te beperken. De autoriteiten staan erom bekend websites te blokkeren, verzoeken tot contentverwijdering in te dienen en online activiteiten te monitoren.

Volgens Freedom House scoort Turkije consequent laag op internetvrijheid vanwege de hoge niveaus van censuur en controle.

Blokkades van sociale media

Sociale mediaplatforms zoals Instagram, Twitter (nu X), Facebook en YouTube worden vaak door de Turkse overheid aangepakt. Deze platforms worden vaak geblokkeerd tijdens politieke onrust, protesten of andere belangrijke gebeurtenissen. Bovendien wordt content op deze platforms regelmatig onderworpen aan verwijderingsverzoeken en censuur.

Een rapport van Human Rights Watch benadrukt de toenemende frequentie van blokkades van sociale media in Turkije.

Blokkeren van nieuwssites en blogs

Onafhankelijke nieuwssites en blogs die kritisch zijn over de overheid worden streng beperkt. Veel van deze sites zijn geblokkeerd, waardoor de toegang tot onafhankelijke journalistiek en alternatieve standpunten wordt beperkt.

Volgens Reporters Without Borders scoort Turkije slecht op persvrijheid, waarbij talrijke websites en blogs ontoegankelijk zijn vanwege overheidscensuur.

Surveillance en gegevensbewaring

De Turkse overheid heeft uitgebreide surveillance- en gegevensbewaringswetten ingevoerd. Lokale internetserviceproviders zijn verplicht gebruikersgegevens op te slaan en deze op verzoek aan de autoriteiten te verstrekken. Dit niveau van surveillance brengt aanzienlijke privacyzorgen met zich mee voor internetgebruikers in Turkije.

De Electronic Frontier Foundation (EFF) heeft zorgen geuit over de implicaties van deze wetten voor de privacy van gebruikers en de vrijheid van meningsuiting.

5. Contentbeheer

IPTV-systemen bevatten vaak functies voor contentbeheer, zoals digital rights management (DRM) om ongeautoriseerd kopiëren en distributie te voorkomen, en elektronische programmagidsen (EPG’s) voor eenvoudigere navigatie en planning van content.

Voorbeelden van websites en platforms die geblokkeerd zijn in Turkije

Je merkt online beperkingen niet altijd, tenzij je er zelf mee te maken krijgt. Hier zijn enkele van de meest opvallende voorbeelden van Turkse online censuur:
  1. Wikipedia
    Geblokkeerd van april 2017 tot januari 2020 met als redenen terrorisme en staatsveiligheid.
  2. X (voorheen Twitter)
    Het X-sociale mediaplatform, voorheen bekend als Twitter, werd meerdere keren geblokkeerd, met name tijdens de Gezi Park-protesten in juni 2013 en na de couppoging van juli 2016.
  3. Facebook
    Facebook wordt constant geblokkeerd door Turkse functionarissen om de verspreiding van protestbewegingen te beperken.
  4. YouTube
    Geblokkeerd van mei 2008 tot oktober 2010 vanwege video’s die beledigend werden geacht voor Turkse leiders. Het platform werd opnieuw kort geblokkeerd in maart 2014 en maart 2015.
  5. Instagram
    Instagram werd tijdelijk geblokkeerd tijdens militaire operaties in Syrië. Het meest recent werd het platform van 2 tot 10 augustus 2024 geblokkeerd met als officiële reden censuur van berichten over de dood van de hoge Hamas-leider Ismail Haniyeh.
  6. WhatsApp
    Op meerdere gelegenheden geblokkeerd, waaronder tijdens de couppoging in juli 2016.
  7. OnlyFans
    Sinds 8 juni 2023 geblokkeerd.
Dit zijn slechts enkele van de duidelijkste voorbeelden van hoe de Turkse autoriteiten populaire websites en platforms blokkeren. In werkelijkheid zijn de online verboden die in Turkije worden opgelegd veel uitgebreider en treffen ze tientallen websites en diensten.
Brazilië blokkeert X

Brazilië blokkeert X

Wie zaterdag X wilde bezoeken in Brazilië kreeg dat niet voor elkaar. Het platform, dat voorheen...
X (Twitter) 10 dagen geblokkeerd in Venezuela

X (Twitter) 10 dagen geblokkeerd in Venezuela

“X get out of Venezuela for 10 days!” Dat zegt Nicolas Maduro, die net tot president van het land...
Turkije blokkeert Instagram

Instagram geblokkeerd in Turkije

Instagrammen is in Turkije niet langer mogelijk. Het land heeft de toegang tot het sociale...
Hoe gebruik je Veo in Nederland?

Veo uitproberen? Dit is hoe je direct toegang krijgt

AI is helemaal in. Elke dag lanceren bedrijven, van de grootste techreuzen tot de kleinste...

Aanvullende online beperkingen

  • Streamingbeperkingen. Je hebt geen toegang tot je streamingplatforms vanuit Turkije, omdat deze buiten de EU niet toegankelijk zijn.
  • Beperkingen voor sportuitzendingen. Naast algemene streamingtoegang zijn Nederlandse sportuitzendingen (of ze nu beschikbaar zijn via betaalde streamingplatforms of gratis) niet beschikbaar in Turkije vanwege rechtenbeperkingen.
  • Beperkte toegang tot games, apps en andere platforms die in Turkije niet beschikbaar zijn.

Een VPN: de manier om online beperkingen in Turkije te omzeilen

Aangezien online censuur in Turkije behoorlijk robuust is en alleen maar erger wordt, hebben veel locals en bezoekers van het land hun toevlucht genomen tot VPN’s om deze beperkingen te omzeilen.

Een VPN, of Virtual Private Network, is een hulpmiddel voor online beveiliging, privacy en vrijheid dat kan worden gebruikt om online beperkingen binnen het land te omzeilen. Dit is bijna een noodzaak bij reizen naar restrictievere landen zoals Turkije.

Met een VPN kun je virtueel verbinding maken met het internet via servers buiten het land en elke online beperking die binnen het land wordt opgelegd, omzeilen. Als je dus bijvoorbeeld in Turkije bent en te maken krijgt met lokale internetbeperkingen, kun je via een VPN zoals VPN Nederland verbinding maken met een server in Nederland en genieten van dezelfde online vrijheden als thuis.

De Turkse overheid is zich echter goed bewust van de mogelijkheden van VPN’s om blokkades te omzeilen en bestrijdt deze zowel door juridische acties als door rechtstreekse censuur. Het is dus verstandig om de juridische status of gewoon de bruikbaarheid van VPN’s in Turkije te verkennen.

Zijn VPN’s legaal in Turkije?

De juridische status van VPN’s in Turkije is complex vanwege de inspanningen van de overheid om de toegang tot internet te controleren en content te censureren. Hoewel VPN’s niet expliciet illegaal zijn, is het gebruik ervan sterk beperkt. De Turkse overheid heeft veel populaire VPN-diensten geblokkeerd om de omzeiling van internetcensuur te voorkomen.

Op 25 november 2023 hebben de Turkse autoriteiten zonder gerechtelijk bevel 16 VPN’s geblokkeerd om de censuur te versterken en omzeiling te voorkomen.

Dit betekent dat hoewel het gebruik van VPN’s niet illegaal is in Turkije, niet elke VPN zal werken.

Welke VPN’s zijn geblokkeerd in Turkije?

Dit zijn de VPN-providers die zijn geblokkeerd en dus zeker niet zullen werken in Turkije:
  • NordVPN
  • ExpressVPN
  • Proton VPN
  • Surfshark VPN
  • VyprVPN
  • Private Internet Access
  • Super VPN
  • VPN Unlimited
  • IPVanish
  • VPN365
  • CyberGhost VPN
  • HideMe VPN
  • PureVPN
  • ZenVPN
  • Psiphon
  • TunnelBear
  • Snap VPN
  • Hotspot Shield
  • SecureVPN
  • SurfEasy VPN
  • Windscribe

Dit betekent dat het kiezen van de juiste VPN om mee te nemen naar Turkije cruciaal is om toegang te houden tot alles wat je online gewend bent.

VPN Nederland: de beste VPN voor Turkije

Zoals je kunt zien, staat VPN Nederland niet op de verboden lijst, wat het een voorloper maakt voor de beste VPN voor Turkije. Vooral als je een Nederlandse reiziger bent die zijn online vrijheid wil behouden.

Maar er zijn nog veel meer redenen waarom VPN Nederland de perfecte keuze is voor Turkije, waaronder:

Reis je naar Turkije? Vergeet dan0 VPN Nederland niet!

Ga je binnenkort naar Turkije, of ben je er al, en wil je toegang tot de websites die daar geblokkeerd worden en in andere landen niet? Zorg dan dat je VPN Nederland bij je hebt. Want met VPN Nederland kun je al je social media en andere websites gewoon gebruiken zoals je gewend bent.

Neem je online veiligheid terug

 

  • Onbreekbare encryptie
  • Echte online privacy
  • Wereldwijd servernetwerk
  • Onbeperkt apparaten
  • Grenzeloos streamen
  • 24/7 Nederlandse ondersteuning

Ook interessant