Online VPN: bestaat dat eigenlijk wel?

sep 27, 2024

Software kopen kan behoorlijk intimiderend en erg frustrerend zijn. Waarom moet je betalen voor apps die je dan moet downloaden en installeren? Kan niet alles gewoon online? Eerst kwamen de online zip-archieven, daarna de online antivirussen, en nu ben je misschien op zoek naar een online VPN.

Hoe leuk dit idee in theorie ook klinkt, kan iets als een online VPN überhaupt bestaan? Laten we ontdekken of een online VPN mogelijk is en of je die diensten kunt vertrouwen die beweren dat ze dat zijn.

Kies een echte VPN

Blijf veilig, privé en onbeperkt online met VPN Nederland

Zet de volgende stap in je online beveiliging

Wat bedoel je eigenlijk met een online VPN?

Wat zocht je toen je op zoek ging naar een online VPN? Laat me raden. Waarschijnlijk een VPN die je gewoon op een website kunt gebruiken. Een VPN waarbij je geen abonnement hoeft af te sluiten, niets hoeft te downloaden of te installeren, en waarbij je geen handleidingen hoeft door te spitten om het te gebruiken. Komen we in de buurt?

Gelukkig hebben we jou gevonden, voordat jij dat wat je zoekt hebt gevonden. Want als je een online dienst vindt die beweert een online VPN te zijn, dan loop je mogelijk risico’s voor je online privacy en veiligheid, en word je blij gemaakt met een dode mus.

Maar waarom is dat zo?

Waarom kan er niet zoiets bestaan als een online VPN?

Een Virtual Private Network betekent bijna altijd (met enkele uitzonderingen waar we later op terugkomen) dat je een VPN-app op je apparaat moet installeren. Een online VPN in de zin dat je naar een website gaat en via die weg een VPN gebruikt, kan simpelweg niet bestaan door de aard van een Virtual Private Network.

Je denkt misschien: natuurlijk, jij bent VPN Nederland, natuurlijk ga je zeggen dat er geen online VPN bestaat. Laten we dus eens iets dieper ingaan op waarom een online VPN in de directe zin van het woord niet kan bestaan.

1. VPN vereist integratie op apparaatniveau

Het hoofddoel van een VPN is om je online veiligheid en privacy te bieden. Hiervoor moet een VPN direct integreren met de netwerkstapel van je apparaat. Dit betekent dat een VPN controle neemt over hoe je apparaat zijn internetverbinding afhandelt. Dat houdt in het onderscheppen en versleutelen van al het internetverkeer op het niveau van het besturingssysteem.

Als een online VPN zou bestaan, zou het in dit opzicht dus alleen werken via de website of je internetbrowser en zou het simpelweg niet de benodigde toegang hebben om je hele internetverbinding te beveiligen.

2. Een VPN versleutelt al je verkeer

Een van de belangrijkste functies van een VPN is het versleutelen van al je online verkeer. Dit betekent verkeer van al je apps en diensten (zoals e-mailclients, streaming-apps, gamingsoftware, enz.).

Theoretisch zou een “online VPN” hooguit alleen je browserverkeer kunnen beveiligen, en in het ergste geval – biedt het helemaal geen bescherming, waardoor je online activiteiten blootgesteld en kwetsbaar zijn.

3. Encryptie vereist lokale processen

Laten we het hebben over encryptie – een van de belangrijkste functies van een VPN die je de bescherming biedt die geen enkele andere dienst kan bieden. Sterke versleuteling vindt plaats op het apparaatsniveau.

De encryptie van verkeer is een proces dat veel middelen vergt en meestal software op het apparaat vereist. Hoewel sommige lichte versleuteling via browsergebaseerde tools kan gebeuren, kan echte VPN-niveau encryptie (met protocollen zoals OpenVPN, IKEv2 of WireGuard) niet volledig binnen een webbrowser worden geïmplementeerd.

4. Omzeilen van geografische beperkingen

Kijk je met je VPN naar streamingdiensten? Veel gebruikers vertrouwen op VPN’s om geografische beperkingen te omzeilen en toegang te krijgen tot content die in hun regio geblokkeerd is. En zou het niet veel leuker zijn als je niet met apps hoefde te rommelen en gewoon naar een website kon gaan, een soort online VPN-tool aanzetten, en alles wat je wil streamen?

Nou, om je IP-adres te veranderen naar een adres in een ander land, moet je VPN de netwerkinstellingen op systeemniveau wijzigen, wat een “online-only” tool niet betrouwbaar zou kunnen doen.

5. Veiligheids- en privacyzorgen

Een VPN werkt door een veilige “tunnel” te creëren voor al je internetverkeer. Zonder software die deze versleuteling en routering afhandelt, zou je verkeer niet volledig beschermd zijn.

Een alleen webgebaseerde oplossing zou de verbinding van je apparaat naar de VPN-server niet kunnen beheren of beveiligen. Dit creëert privacyzorgen, omdat een “online” VPN niet in staat zou zijn om je verbinding goed te versleutelen en te anonimiseren.

Chinese hackers infiltreren duizenden slimme apparaten in Nederland

Chinese hackers infiltreren duizenden slimme apparaten in Nederland

Chinese hackers hebben meer dan 2.700 apparaten in Nederland gehackt, meldt het Nationaal Cyber...
De meest voorkomende online bedreigingen

De meest voorkomende online bedreigingen

Je hoort steeds vaker dat onze steeds digitaler wordende wereld te maken krijgt met meer gevaren...
Wat is een banking trojan?

Wat is een banking trojan?

Online bankieren heeft onze manier van financiële zaken doen veranderd, waardoor ons leven veel...
Wat is de best VPN voor Turkije

Beste VPN voor Turkije

Reizen is geweldig. Je ontdekt nieuwe plekken, ervaart andere culturen, proeft nieuw eten en leert...
Cybercriminaliteit neemt toe bij de Olympische Spelen in Parijs

Cybercriminaliteit steekt de kop op tijdens de Olympische Spelen in Parijs

De Zomerspelen van 2024 in Parijs zijn misschien wel het grootste sportevenement van het jaar,...
Apple waarschuwt gebruikers voor spyware-aanval

Apple waarschuwt gebruikers voor spyware-aanval

Apple heeft gebruikers in 92 landen gewaarschuwd dat ze mogelijk doelwit zijn van een gerichte...
Is Soap2Day veilig en wat zijn de alternatieven voor Soap2Day?

Is Soap2Day veilig? En wat zijn je alternatieven voor Soap2Day?

Wie houdt er nou niet van streamen? De dagen van zappen door tv-kanalen in de hoop iets leuks te...
Wat is whaling

Wat is whaling en hoe kun je jezelf ertegen beschermen?

Stel je eens voor dat je een groot bedrijf runt? Of misschien doe je dat al. En je komt op een dag...
Wat is social engineering

Wat is social engineering en hoe kun je jezelf ertegen beschermen?

Daar zit je dan, klaar om aan je werkdag te beginnen, met een kop koffie en een granolareep in de...
Wat is doxxing?

Wat is doxxing?

In ons dagelijks leven is het internet is tegenwoordig aanweziger dan ooit tevoren, en die trend...

Veelvoorkomende misverstanden over online VPN’s

Oké, oké, oké, dus online VPN’s bestaan niet. Waar komt deze term dan vandaan, en wat bedoelen mensen ermee?

Meestal komt de term “online VPN” van gebruikers die gewoon geen VPN-app willen installeren, maar wel de functionaliteit van een VPN wille. Er zijn echter enkele echte tools die vaak worden verward met een online VPN. Dit zijn de meest voorkomende misverstanden over online VPN’s:

  • Proxyservers – proxies zijn inderdaad online beschikbaar en verbergen je IP door je verkeer via een server te routeren. Ze werken dus op een vergelijkbare manier als een VPN, maar ze versleutelen je gegevens niet, laten je blootstaan en zijn zeer beperkt in hun functionaliteit.
  • Browser VPN-extensies – deze extensies versleutelen je browserverkeer, maar beschermen verkeer buiten de browser niet.
  • Smart DNS-dienstenSmart DNS helpt je geografische beperkingen te omzeilen door je DNS-instellingen te wijzigen, maar ze bieden geen enkele bescherming. Een VPN zoals VPN Nederland wordt geleverd met Smart DNS.
  • Cloud-gebaseerde VPN’s – deze VPN’s worden in de cloud gehost en bieden enige VPN-functionaliteit zonder zware software-installatie. Hoewel ze een VPN-achtige ervaring bieden, vereisen ze nog steeds een verbinding met externe servers en worden ze meestal via een webinterface benaderd. Ze worden vaker gebruikt in zakelijke omgevingen, maar zijn nog steeds niet “alleen online”.

Wat doe je dan zonder een online VPN?

Oh, dit hier volstaat een kort en krachtig antwoord – je kiest voor een echte VPN. En er is geen betere manier om te beginnen dan met VPN Nederland. Want kijk, je bent nou eenmaal al op de website.

Dit is veel beter dan het internet doorzoeken op zoek naar online VPN’s die uiteindelijk adware op je apparaat installeren of iets dergelijks. Want VPN Nederland biedt:

En omdat we niet willen dat je blijft zoeken naar online VPN’s – geven we je ook nog eens een VPN Nederland abonnement helemaal gratis. Dat is toch veel beter?

Geloof niet in online VPN’s. Kies voor het echte werk

Online VPN’s klinken te mooi om waar te zijn, en zijn dat dus ook. Als je echt vrij wil browsen, een onverwoestbare bescherming en ultieme privacy wenst, dan is het gewoon het beste om te kiezen voor een echte, betrouwbare VPN, zoals VPN Nederland.

Neem je online veiligheid terug

 

  • Onbreekbare encryptie
  • Echte online privacy
  • Wereldwijd servers
  • Onbeperkt apparaten
  • Grenzeloos streamen
  • Nederlandse ondersteuning

Ook interessant